Traian Avarvarei (www.b1tv.ro)
Uniunea Sindicatelor Europene din Educație – ETUCE și-a exprimat solidaritatea cu salariații din educație care au intrat în grevă generală, printr-o scrisoare adresată premierului Nicolae Ciucă, ministrului Educației, Ligia Deca, și liderii sindicatelor reprezentative din învățământ, potrivit Edupedu.ro.
„ETUCE reprezintă 127 de sindicate, adică peste 11 milioane de profesori și alți angajați din educație (…). Prin această scrisoare, ETUCE își reafirmă solidaritatea fermă cu organizațiile sale membre din România, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Federația Națională Sindicală Alma Mater (Alma Mater), Federația Sindicatelor din Educație «Spiru Haret» («Spiru Haret»), pentru greva generală cu începere de luni, 22 mai 2023.
Potrivit FSLI, Alma Mater și «Spiru Haret», politicile educaționale dezastruoase ale Guvernului face această acțiune de protest inevitabilă: discuțiile inițiate de sindicate cu Ministerul Educației pentru măriri de salarii și condiții de lucru sporite nu au fost duse la capăt, iar consultarea cu partenerii sociali planificată pentru luna mai nu a avut loc. Drept urmare, guvernul a permis acordului colectiv din sectorul educației să expire.
ETUCE susține FSLI, Alma Mater și «Spiru Haret» și insistă asupra implementării corecte a principiului 8 privind dialogul social și implicarea lucrărilor din Pilonul european al drepturilor sociale (…).
ETUCE reamintește că resursele financiare sunt esențiale pentru ca sistemele de educație și formare profesională să fie performante și să ofere o educație de calitate generației viitoare. Împreună cu organizațiile membre din România, ETUCE solicită Guvernului României să aplice legislația în vigoare și să majoreze salariile tuturor categoriilor de angajați din educație, ale cadrelor didactice și universitare, în special ale celor nou intrate în profesie, precum și ale personalului auxiliar, administrativ și nedidactic.
Pentru ca profesia de cadru didactic să devină o profesie atractivă pentru cadrele didactice cu înaltă calificare, trebuie să se asigure salarii decente pentru toți profesorii și cercetătorii, în conformitate cu principiul plății egale pentru muncă egală și muncă de valoare egală. Toți profesorii ar trebui să aibă cel mai înalt nivel de calificare și să fie plătiți corespunzător, adică nu mai puțin decât nivelul salarial echivalent al altor profesioniști care au calificări de nivel terțiar.
Profesorii, cadrele universitare și alți angajați din educație merită și cer pe bună dreptate condiții decente de predare și studiu pentru profesori și studenți”, se arată în scrisoarea ETUCE.