În 2023 se împlinesc 30 de ani de la adoptarea Declarației-Program de Acțiune de la Viena. În acest document sunt stabilite principiile importante precum necesitatea de „a promova și proteja toate drepturile și libertățile fundamentale ale omului, în conformitate cu obiectivul și principiile stabilite de ONU”.
30 de ani mai târziu, lumea se află într-o nouă perioadă agitată, de transformare. Războaie, criza financiară și curentul contra globalizării constituie provocări severe la adresa dezvoltării drepturilor omului la nivel global.
În mesajul transmis forumului, președintele Chinei, Xi Jinping, a propus asigurarea drepturilor omului prin asigurarea securității, promovarea drepturilor omului prin realizarea dezvoltării și dezvoltarea drepturilor omului prin cooperare.
De asemenea, trebuie aplicate Inițiativa Securității Globale, Inițiativa Dezvoltării Globale și Inițiativa privind Civilizația la nivel global. Poziția Chinei s-a bucurat de sprijin din partea audienței.
Securitatea este premiza asigurării drepturilor omului. Participanții la forum au susținut că Inițiativa Securității Globale, lansată de China, are semnificații importante pentru gestionarea drepturilor omului la nivel global.
Editorul-șef al publicației „Free Thought” din Franța, Jean-Pierre Page, a subliniat eforturile Chinei de mediere a conflictului din Ucraina. De altfel, numai printr-un cadru de securitate mai cuprinzător, în care să fie luate în considerare preocupările tuturor părților implicate, criza va putea fi soluționată rapid.
Dezvoltarea este baza asigurării drepturilor omului. În această privință, China a reușit să ajute 770 milioane de locuitori din mediul rural să iasă din sărăcie, îndeplinind cu 10 ani înainte de termenul stabilit obiectivul trasat în Agenda de Dezvoltare ONU.