Ficatul are o capacitate remarcabilă de regenerare, fiind singurul organ intern care se poate reface complet chiar şi după o leziune semnificativă sau după îndepărtarea chirurgicală a unei părţi din el.
Ce recomandări se fac pentru regenerarea ficatului?
Azi, terapiile regenerative ale ficatului reprezintă un domeniu important de cercetare. Persoanelor cu afecţiuni hepatice li se prescriu diferite tratamente în funcţie de tipul, cauza şi severitatea simptomelor cu care se confruntă. De exemplu, un medicament care conține silimarină poate îmbunătăţi capacitatea ficatului de a se regenera. Acest aspect se datorează faptului că medicamentul are efect antiinflamator și este un puternic antioxidant ce crește nivelul de glutation sintetizat cu până la 35%.
Dar, terapia convenţională care are ca scop regenerarea ficatului poate fi completată şi cu strategii suplimentare, însă acestea trebuie să fie discutate cu doctorul curant. Între aceste strategii, următoarele sunt importante:
Consumul de alimente, nutrienţi şi medicamente care susţin sănătatea ficatului
În mai multe opinii, anumite alimente contribuie la o mai bună sănătate a ficatului:
- carnea de vită, de peşte şi de pui, conţine carnosina, substanţă studiată împotriva leziunilor hepatice;
- carnea de pește conţine taurină, omega 3 şi acizi graşi polinesaturati, care au rol esenţial pentru buna funcţionare a ficatului;
- în opinia unor oameni de ştiinţă, usturoiul poate să protejeze împotriva toxicităţii hepatice induse de paracetamol;
- avocado conţine unele substanţe protectoare pentru ficat;
- broccoli, ceapa, frunzele de păpădie, varza, conopida şi varza de Bruxelles au un efect de curăţare a ficatului.
De asemenea, despre colină, un nutrient înrudit cu acidul folic şi cele din familia complexului de vitamine B, aflat în abundenţă în gălbenuşurile de ou, se consideră că ajută la detoxifierea ficatului prin procesarea grăsimilor şi a colesterolului.
Cât despre medicamente, sunt cercetări care sugerează că unele pot să protejeze şi să susţină sănătatea ficatului atunci când sunt administrate în doze sigure, recomandate de medicul specialist. Între acestea:
- Vitamina C: aportul optim de vitamina C a fost asociat cu scăderea riscului de boală hepatică grasă non-alcoolica;
- Vitaminele B: aportul optim de vitamine B – în mod special de B3 şi B12 – susţine sănătatea ficatului;
Băuturi cu efecte protectoare pentru ficat
Există studii experimentale care arată ca o cafea neîndulcita pe zi, pe termen lung, poate avea efecte protectoare asupra ficatului. De asemenea, alte cercetări au sugerat o legătură între consumul de ceai verde şi reducerea riscului de boli hepatice. Pe de altă parte, învelişul seminţelor de cacao este utilizat în mod tradiţional pentru afecţiunile hepatice.
Exerciţiile fizice regulate şi greutatea optimă sunt esenţiale pentru un ficat sănătos
Exerciţiile fizice diminuează stresul asupra ficatului, cresc nivelul de energie şi ajută la prevenirea obezităţii – un factor de risc pentru bolile hepatice.
Obezitatea este un factor de risc major pentru dezvoltarea bolii ficatului gras. O dietă echilibrată şi exerciţiile fizice regulate, pot ajuta la obţinerea şi menţinerea unei greutăţi optime şi, ca urmare, a unei sănătăţi mai bune a ficatului. Pastilele de slăbit achiziţionate din surse obscure şi administrate fără prescripţie medicală pot să conţină toxine şi ingrediente care pot fi dăunătoare pentru ficat. De asemenea, dietele agresive, care nu includ nutrienţi esenţiali, pot să pună stres excesiv asupra ficatului.
În concluzie, abilitatea unică a ficatului de a se reface subliniază importanţa menţinerii sănătăţii sale prin adoptarea unui stil de viaţă echilibrat și o dietă sănătoasă. De asemenea, este esenţial ca monitorizarea sănătății ficatului să se facă regulat, mai ales în cazul persoanelor cu factori de risc pentru boli hepatice.