„Vizita va aduce speranță pentru îmbunătățirea relațiilor dintre China și SUA”, a transmis Associated Press legat de vizita ministrului chinez de Externe, Wang Yi, în Statele Unite ale Americii, efectuată în perioada 26-28 Octombrie, la invitația părții americane. În marja vizitei, președintele Joe Biden l-a primit pe ministrul chinez. De asemenea, Wang Yi a avut două runde de discuții cu Secretarul de stat Blinken și s-a întâlnit cu Consilierul american pentru securitate națională Jake Sullivan. Aceasta este prima vizită a unui oficial chinez de rang înalt în SUA, după ce mai mulți oficiali americani au vizitat China, în acest an.
Informația potrivit căreia „cele două părți au convenit să depună eforturi pentru a programat întâlnirea liderilor celor două state, la San Francisco” a stârnit un larg interes. Analiștii au subliniat că acesta este, fără îndoială, un semnal clar care oferă motive de optimism prudent, în ceea ce privește evoluția relațiilor sino-americane.
China a adoptat o atitudine clară, în timpul vizitei, prezentând cinci solicitări pentru dezvoltarea relațiilor bilaterale: respectarea consensului stabilit de liderii celor două state, stabilizarea relației bilaterale, menținerea deschisă a canalelor de comunicare, gestionarea diferendelor, contradicțiilor și fricțiunilor, alături de promovarea cooperării reciproc avantajoase.
În același timp, China s-a concentrat pe trei direcții: înțelegerea obiectivă a intențiilor strategice ale celuilalt, observarea corectă a factorilor concurențiali în relațiile China-SUA și clarificarea conceptului de securitate națională, fapt care arată că Beijingul are o înțelegere și un plan din ce în ce mai clar cu privire la modul în care trebuie să evolueze, în mod eficient, relațiile China-SUA spre o cale sănătoasă.
La rândul său, SUA au prezentat comentarii pozitive pe această temă, subliniind dorința de a avea relații stabile și durabile cu China.
În prezent, de la funcționarea grupului de lucru economic și a grupului de lucru financiar, până la reluarea treptată a cooperării în domenii precum schimbările climatice la nivel local, schimburile dintre China și Statele Unite la toate nivelurile devin din ce în ce mai frecvente. Cele două părți au convenit să organizeze consultări privind afacerile maritime, controlul armamentului și neproliferarea, precum și consultări în materie de politică externă. De asemenea, au convenit să crească numărul zborurilor directe de pasageri.
Direcția relațiilor China – SUA are consecințe în plan bilateral, dar și pentru întreaga lume. Semnalele pozitive de la reuniunea la nivel înalt China-SUA oferă motive de optimism prudent, cu privire la dezvoltarea relațiilor celor două țări, fiind așteaptat ca SUA să aibă curajul și înțelepciunea de a întâlni China, pentru a relua relațiile bilaterale pe calea unei dezvoltări sănătoase și stabile, cât mai curând posibil.
Da, China si a luat deja Taiwanul inapoi. Iar Rusia si a recastigat Ucraina
Vorba ceea: te faci frate cu dracul până treci puntea!