Premierul Benjamin Netanyahu a fost cel care, printr-un comunicat dat publicității vineri, a anunțat că Belgradul a decis să-și mute ambasada la Ierusalim.
„Serbia devine astfel prima țară europeană care urmează exemplul Statelor Unite”, a afirmat Benjamin Netanyahu…”Îi mulțumesc prietenului meu, președintele Serbiei, pentru decizia de a recunoaște Ierusalimul drept capitala Israelului și pentru transferarea acolo a ambasadei țării sale”, mai spune, în comunicatul său, premierul israelian. Transferul respectiv va avea loc până în luna iulie 2021.
Câteva minute mai târziu, autoritățile israeliene au anunțat stabilirea relațiilor diplomatice cu Kosovo, stat ce și-a proclamat independența față de Serbia în 2008. „Kosovo, a declarat premierul Netanyahu, va fi astfel primul stat majoritar musulman care își deschide o ambasadă la Ierusalim”. Premierul israelian a mulțumit președintelui Donald Trump pentru „contribuția” sa la aceste succese diplomatice ale Israelului.
Contra consensului internațional
Cu transferul ambasadei sale la Ierusalim, Serbia s-a alăturat Statelor Unite, dar și Guatemalei, țară care și-a transferat deja reprezentanţa diplomatică la Ierusalim din luna mai 2018, încălcând consensul internațional și provocând revolta palestinienilor. „Ce intenționează Trump să mai ofere Israelului până în noiembrie?”, a reacționat imediat Hanane Achraoui, un înalt responsabil palestinian, făcând aluzie la scrutinul prezidenţial american prevăzut pentru 3 noiembrie anul acesta, la care candidatul Donald Trump dorește să se prezinte cu succese diplomatice repurtate în primul său mandat.
Est bine știut însă că statutul Ierusalimului este una dintre chestiunile cele mai spinoase în cadrul reglementării conflictului de acum istoric israelo-palestinian. ONU consideră că această problemă trebuie să facă obiectul unui acord între israelieni și palestinieni și că, până la acel moment, statele lumii nu trebuie să-și stabilească la Ierusalim reprezentarea diplomatică în Israel. Statul evreu a ocupat Ierusalimul de est în 1967, l-a anexat și îl consideră drept capitala sa „eternă” și „indivizibilă”. Or, palestinienii doresc ca, în cadrul unei soluții, Ierusalimul de est să fie capitala statului la care ei aspiră.