Începând de luni, 1 martie, noua instanță judiciară și-a început activitatea, cu misiunea de a proteja interesele financiare ale Uniunii Europene, cu titlu complementar la tribunalele naționale competente, fiecare în țara sa. Parchetul european, subliniază ziarul „Les Echos”, are în sarcină în special afacerile transnaționale de fraudă, corupţie și spălare a banilor. Șefa Parchetului european este românca Codruța Kovesi. Această instituție are competențe în 22 de țări europene. Ungaria, Polonia, Suedia, Danemarca și Irlanda au decis să nu se asocieze la acest proiect.
Din surse informate bruxelleze, corespondentul ziarului „Les Echos” a aflat de existența, deja, a circa 3.000 dosare care, potrivit Codruței Kovesi, își așteaptă soluții. 22 procurori generali – unul de fiecare stat – lucrează alături de șefa Parchetului. Ei asigură supravegherea anchetelor și urmărirea.
Activitate în parteneriat cu statele membre
Parchetul european va derula anchete transfrontaliere privind fraude ce implică fonduri ale UE în valoare mai mare de 10.000 euro, sau cazuri de fraude transfrontaliere la TVA antrenând un prejudiciu mai mare de 10 milioane de euro. Atunci când o anchetă este deschisă la nivel european, autoritățile naționale își vor înceta propria anchetă și vor transmite Parchetului european toate elementele aflate în posesia lor.
140 procurori delegați în diverse state membre îi vor sprijini pe procurorii generali și pe șefa Parlamentului european pentru a face legătura cu justiția națională. De asemenea, eventuale arestări nu vor putea fi făcute fără avizul autorităților judiciare naționale. Autorii infracțiunilor vor fi deferiți jurisdicției țărilor membre.
Noua instituție devine complementară, pe de o parte, la autoritățile naționale, iar pe de altă parte la Oficiul european de luptă antifraudă (Olaf) sau la Uniunea europeană de cooperare judiciară (Eurojust).
Ca și Curtea de justiție și Tribunalul UE, sediul Parchetului european este în Luxemburg. Șefa lui este numită pentru un mandat de 7 ani, fără a fi reînnoit. Nu poate fi revocată decât de Curtea de justiție, ceea ce garantează independența sa. În octombrie 2019, Laura Codruța Kovesi a fost desemnată prima șefă a acestei instituții, după ce „s-a ilustrat la Direcția Națională Anticorupție (DNA) din România”.
În fiecare an, relevă „Les Echos”, cel puțin 50 miliarde de euro TVA nu ajung în seifurile statelor din cauza fraudei transnaționale. Potrivit Comisiei Europene, autoritățile naționale au semnalat fraude ce au adus în 2018 pagube bugetului UE ajungând la circa 1.197 milioane euro.