Prin intermediul unui comunicat de presă, ELCEN trage un nou semnal de alarmă: astăzi, datoria Termoenergetica către ELCEN a ajuns la 1.180.076.982,60 lei. Este vorba despre facturi neachitate aferente lunilor de consum martie-decembrie 2024.
Această situație pune în pericol proiectele de investiții ale ELCEN ce au drept scop eficientizarea activității pentru asigurarea în condiții de calitate și continuitate a apei calde și căldurii în București, precum și echilibrarea Sistemului Energetic Național. Totodată, afectează finalizarea bugetului de venituri și cheltuieli care se întocmește în prezent la nivelul ELCEN și care presupune o estimare cât mai precisă a veniturilor și cheltuielilor.
În data de 27 noiembrie 2024, ELCEN a semnat trei contracte de finanțare pentru construirea a trei CET-uri noi, eficiente, sustenabile în București, cu finanțare europeană nerambursabilă, ce se ridică la 362 de milioane de euro, din Fondul pentru Modernizare. Acești bani sunt foarte importanți și pot fi atrași doar în condițiile în care este asigurată cofinanțarea proiectelor. Modernizarea CET-urilor depinde în continuare de achitarea datoriilor pe care le are Primăria Municipiului București la ELCEN. PMB trebuie să-și plătească obligațiile asumate, altfel ELCEN poate pierde șansa de a atrage fondurile europene disponibile, cu riscuri mari în ceea ce privește alimentarea cu energie electrică și termică.
Pentru ca bucureștenii racordați la sistemul de termoficare să aibă apă caldă și căldură în case, trebuie îndeplinite două condiții: CET-urile să funcționeze, iar rețeaua de distribuție să nu mai aibă avarii frecvente.
Primăria Municipiului București are datoria de a asigura un circuit financiar corect între Primăria Capitalei, Termoenergetica și ELCEN, însă managementul defectuos și lipsa de acțiune și de interes, au condus la această situație problematică ce trenează de peste 30 de ani.
În 2020, datoria Termoenergetica către ELCEN era de aprox. 250 milioane lei. În doar 5 ani, datoria a ajuns la aprox. 1.200.000.000 lei. În acest moment, datoria Primăriei Municipiului București în contul subvenției neplătite, se ridică la aproximativ 385 milioane lei. O altă parte semnificativă sunt pierderi neacoperite de către PMB și nefundamentate până în prezent. Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a declarat în septembrie 2023 că va realiza un audit care să clarifice situația acestor pierderi. După mai mult de un an, auditul nu s-a realizat, iar pierderile se rostogolesc, întregind o datorie cu efecte negative semnificative, atât din perspectivă economică, cât și socială. Inacțiunea generează efecte în lanț, cu repercusiuni severe până la consumatorul final.
Peste 550.000 de apartamente depind de sistemul centralizat de termoficare. Primăria Municipiului București trebuie să își asume responsabilitatea pentru asigurarea continuității prestării serviciului public de furnizare a apei calde și căldurii către locuitorii bucureșteni, onorându-și obligațiile de plată.
Iata unde duce tinerea in viata a unui sistem centralizat prost gandit, cu conducte kilometrice care se invechesc an de an si
a caror inlocuire costa miliarde de euro si zeci de ani de strazi sparte si trafic auto restrictionat.
Cerc vicios:
pana se inlocuiesc toate conductele in decurs de circa 20 de ani (daca toti primarii aloca fonduri!) sau chiar mai mult (in realitate multi primari toaca banii pe subventii),
conductele inlocuite azi se invechesc si vor trebui inlocuite peste 30 de ani.
Iesirea din cercul vicios „subventii – inlocuire conducte – invechire conducte – reinlocuire conducte”:
se cunoaste, alte orase au aplicat-o si azi platesc SUBVENTII ZERO la termoficare.