David Popovici este un mare campion. Extraordinara sa performanță îl introduce în galeria celor mai mari sportivi ai lumii. Cu siguranță, va avea în viitor rezultate și mai bune, ceea ce îl va consacra și îl va situa pe cea mai înaltă treaptă a performanțelor sportive mondiale.
Reîntors cu două medalii de aur de la Budapesta, adolescentul campion David Popovici se bucură nu doar de admirația tuturor românilor, dar și de o atenție deosebită din partea guvernanților. Primire fastuoasă la aeroport, apoi la domnul prim-ministru și o recompensă generoasă din fondurile guvernamentale.
Cum reacționează adolescentul campion la această șarjă de onoruri din partea decidenților noștri politici ?
Remarcabil! Incredibil de modest și echilibrat, David Popovici evită patetismul pseudo-patriotic al ” recunoștinței” față de sprijinul pe care l-ar fi primit din partea Ministerului Sportului sau al altor oficialități și nici nu proclamă victoria sa ca pe o ofrandă pe altarul patriei.
Spune campionul: ”vreau să mulțumesc românilor care m-au urmărit și sunt onorat să reprezint această țară”. Probabil, realizând că sunt ” vorbe mari” ce ar trebui să fie neapărat credibile, adaugă cu o extraordinara naturalețe în încheierea scurtei sale alocuțiuni: ”Sincer”.
Din punctul meu de vedere, această scurtă alocuțiune este o adevărată declarație politică, deoarece transmite un mesaj cu totul nou în politica românească, extrem de important și actual nu doar pentru clasa politică, ci pentru întreaga societate românească.
Mesajul lui David Popovici este acela al mulțumirii pentru că a fost ”urmărit” de români, adică românii au manifestat interes pentru lupta sa cu zecimile de secunde.
Consider că, intuitiv sau dintr-o ”simțire de adolescent”, David Popovici a înțeles că societatea noastră suferă de apatie, de dezinteres și lipsă de motivare pentru lucrurile bune care se petrec în această țară pe care chiar noi, cetățenii ei, o considerăm incapabilă de progres și realizări. S-a instaurat un comportament de autoflagelare, de subliniere doar a nerealizărilor și de subestimare a realizărilor. Nu mai avem încredere în capacitatea și talentul nostru, refuzăm să dăm atenție succesului pe care românii îl au în diverse domenii de activitate.
David Popovici a avut șansa să fie ”urmărit de interesul românilor”, iar șansa noastră, a românilor, este aceea ca un adolescent matur și inteligent să ne atragă atenția asupra șansei pe care a avut-o, căci în România de azi este într-adevăr o șansă să te bucuri de atenție și să-ți fie recunoscute și recompensate meritele.
Mulți alți ”campioni” apropiați sau chiar egali cu performanța lui David Popovici nu au avut această șansă, fiind înghițiți de anonimat și de dezinteresul celor din jur.
România nu se mândrește doar cu medaliile de aur ale lui David Popovici, ci și cu zeci și zeci de alte medalii de aur și argint ale altor campioni adolescenți câștigători la mari concursuri internaționale de chimie, fizică, astronomie, informatică, matematică, cercetări spațiale etc.
Îi cunoaștem pe acești campioni? Au fost invitați și felicitați de către primul ministru? Au fost recompensați din fondul de rezervă al acestuia?
Am să încerc să vi-i prezint, dar trebuie să știți că am studiat două zile presa ultimilor ani pentru a găsi informații despre performanțele lor. Din păcate nu au beneficiat de atenția pe care o meritau.
Iată câteva exemple pe care le preiau tel quel din presă.
„Universitatea Bucureşti a găzduit elevii care au triumfat la Olimpiada Internaţională de Chimie din Japonia. Tinerii au obţinut 3 medalii de aur şi una de argint, fiind cel mai bun rezultat din ultimii cinci ani. Lotul care a reprezentat România, găzduit în Amfiteatrul „Ioan Mihăilescu” al Rectoratului UB, este alcătuit din următorii elevi: Mircea-Raul Bodrogean şi Alexandru Cătălin Dianu, ambii de la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti, Ştefan Dimitriu, de la Colegiul Naţional „Andrei Şaguna” din Braşov, şi Tudor Lile, de la Colegiul Naţional „Moise Nicoară” din Arad. Coordonator al echipei de cadre didactice care a pregătit lotul românesc este acad. Marius Andruh, care a deţinut şi rolul de preşedinte al Comisiei Olimpiadei de Chimie 2021”
”Elevii români au obţinut nouă premii la ediţia din acest an a Olimpiadei Internaţionale de Limba Franceză”, anunţă Ministerul Educaţiei.
”Palmaresul elevilor români la a V-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Limba Franceză, care a avut loc la Chişinău, între 27 şi 30 septembrie 2021, include nouă premii: trei premii I de aur, trei premii II de argint și trei premii III de bronz.”
-”Echipa României, formată din patru elevi de la colegii din Bucureşti, Iaşi, Timişoara şi Baia Mare, a obţinut trei medalii de aur şi una de argint la Olimpiada Balcanică de Fizică, desfăşurată la Salonic.
Delegaţia a fost formată din Radu Herzal, Mălina Elena Constantinescu, Vlad Ştefan Oros şi Gabriel Tudor Mocioi.
Mălina Elena Constantinescu, Vlad Ştefan Oros şi Gabriel Tudor Mocioi au obţinut medalii de aur, iar Radu Herzal a obţinut medalia de argint.
Copiii au fost însoţiţi de profesorul Ioana Stoica, de la Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu” din Bucureşti. Mălina Elena Constantinescu este elevă la Colegiul Național din Iași și în luna mai a participat la cea de-a XVII-a ediție a Olimpiadei Internaționale de Științe a Uniunii Europene (EUSO 2019), unde a concurat pentru echipa ei la fizică, reușind să obțină unul dintre cele mai mari punctaje din competiție la această disciplină și a treia medalie de argint cu echipa.
Vlad Ștefan Oros a fost admis anul acesta, cu media maximă, la Liceul Teoretic „Grigore Moisil” din Timișoara, specializarea Matematică-Informatică. Anul trecut a cucerit medalia de argint la Olimpiada Internațională de Științe pentru Juniori din Botswana, iar anul acesta, în luna mai, a obținut Premiul I și medalia de aur la Olimpiada Națională de Fizică.
Tudor Gabriel Mocioi este elev la Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu” din București și anul acesta a obținut medalia de argint la Olimpiada de Științe a Uniunii Europene (EUSO).
Radu Herzal este elev al Colegiului Național „Gheorghe Șincai” din Baia Mare. Anul trecut a obținut medalia de bronz la Olimpiada Internațională de Științe Juniori (OISJ) din Botswana.”
-”Rezultat excepțional al elevilor români la cea de a VI-a ediție a Olimpiadei Internaționale a Metropolelor.
Concursul a fost organizat online și s-a desfășurat în perioada 6-13 decembrie 2021. În cadrul competiției, au participat peste 320 de elevi din 35 de state.
Rezultatele sunt următoarele:
CHIMIE
Dianu Alexandru Cătălin – MEDALIE DE AUR
Dima Maria Daria – MEDALIE DE ARGINT
INFORMATICĂ
Luchianov Alexandru – MEDALIE DE AUR
Greaca Albert Antoniu – MEDALIE DE BRONZ
FIZICĂ
Constantinescu David – MEDALIE DE ARGINT
Marcu Razvan Gabriel – MEDALIE DE ARGINT
MATEMATICĂ
Constantinescu Iustinian Cristian – MEDALIE DE AUR
Chiriță Andrei Giovani – MEDALIE DE ARGINT
Olimpiada Internațională a Metropolelor este o competiție internațională pe echipe. Participanții sunt elevi de 14-18 ani, care locuiesc în cele mai mari metropole ale lumii.
Prima olimpiadă a avut loc în 2016 și au participat 173 de elevi din 22 de orașe.”
-”Lotul olimpic de matematică al României a obținut 6 medalii (două medalii de aur, trei medalii de argint și o medalie de bronz) și locul I pe echipe la a XXXIX-a ediţie a Olimpiadei Balcanice de Matematică (BMO), Agros, Cipru.
Medaliații cu aur sunt Andrei Moldovan (clasa a XI-a) și David-Andrei Anghel (clasa a X-a), elevi la Liceul Internațional de Informatică din București.
Medaliile de argint au fost adjudecate de Diana Țolu (clasa a XII-a) și Robert Dragomirescu (clasa a XI-a), elevi la Liceul Internațional de Informatică din București, respectiv Andrei-Giovani Chiriță (clasa a X-a/Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu” din București).
Radu-Andrei Lecoiu, elev în clasa a XI-a la Liceul Internațional de Informatică din București, a obținut medalia de bronz.
În clasamentul țărilor participante, performanțele individuale cumulate au plasat România pe locul I (cu un total de 168 de puncte din 240 posibile).
Echipa României a fost coordonată de conf. univ. dr. Cătălin-Liviu Gherghe de la Facultatea de Matematică și Informatică a Universității din București (lider de echipă) și lect. dr. Mihai Chiş de la Facultatea de Matematică și Informatică a Universității de Vest din Timișoara (lider adjunct).”
-” În perioada 7 – 14 februarie, la Praga s-au desfăşurat activităţile organizate în proiectul Erasmus Fyziklani International 2021 – Let’s Discover European Physics. Programul a inclus participarea la prestigiosul concurs internaţional de Fizică Fyziklani, aflat la cea de a 35-a ediţie.
După ce în anul precedent restricţiile impuse de pandemie au permis desfășurarea competiţiei doar în mediul online, anul 2022 a marcat revenirea la normalitate. 750 de elevi au participat. Competiţia s-a derulat sub egida Facultăţii de Matematică şi Fizică din cadrul Universităţii Karlova din Praga.
Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” din Satu Mare a coordonat participarea în proiectul Erasmus a două echipaje de elevi, reprezentând România în două din cele trei categorii de vârstă ale competiţiei. Prima echipă a fost formată din cinci elevi din clasele a zecea şi a unsprezecea: trei elevi ai Colegiului Naţional Mihai Eminescu din Satu Mare (Popan Cosmin, Milea Ioana şi Sârbu Laura) şi doi elevi ai Colegiului Naţional „Gheorghe Şincai” din Baia Mare (Tuș Traian şi Sava Rareş).
Cea de-a doua echipă românească, participantă la categoria elevilor din clasele terminale, a fost formată din elevi de la Liceul Teoretic Grigore Moisil din Timişoara şi de la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti. Rezultatele echipajelor româneşti au fost absolut excepţionale, la ambele categorii, acestea clasându-se, detaşat, pe primul loc, informează reprezentanții colegiului sătmărean.
„Rezultatele vorbesc de la sine, iar noi le mulţumim celor doi şincaişti şi dascălilor acestora pentru dăruire şi profesionalism. Traian Tuş (clasa a XI-a D), aflat sub coordonarea prof. Petrică Plitan, şi Rareş Sava (clasa a XI-a E), îndrumat de doamna prof. Marina Lici, au câştigat medalia de aur la concursul internaţional Fyziklani din Praga, plasându-se pe locul I la categoria lor de vârstă” – anunță, cu bucurie, și cei de la „Șincai”.
Felicitări!”
Da. Cu siguranță, toți acești campioni merită felicitări. Și nu sunt singurii. Ultimii zece ani au arătat că adolescenții campioni ai României au dominat toate concursurile internaționale la care au participat, conform declarațiilor domnului ministru al educației cu ocazia deschiderii anului școlar 2021.
Sper că David Popovici a deschis drumul spre o nouă abordare a campionilor noștri de către statul și cetățenii României. Campionii au nevoie de atenția și ”urmărirea” noastră.
Meritul ”Regelui David”, așa după cum îl numește un alt campion, Robert Glință, este acela că ne-a deschis ochii asupra ”aurului” din jurul nostru și pe care de multe ori nici nu-l băgăm în seama.
Un tanar campion / mai copt la minte … decat altii-n viata toata !
Excelent material ! În stilul dlui Mircea Coșea
Catre David ,
Te rog sa obligi Dinamo si / sau Federatia ,sa ii invite pe toti cei mentionati in articol, sa petreceti o ora intr/un loc si cu bazin ,unde sa va cunoasteti si sa deveniti prieteni .
Sunteti speranta acestui Neam in aceste vremuri ,CAMPIONI DE VIS!
Multumiri si stima scriitorului articolului ..pe care il acuz de obicei de vorbe ..dupa .
dar acum ..10 !