Numărul total al focarelor de PPA în judeţul Olt este de 5, la porcii domestici din gospodării ale populaţiei din localităţile Rusăneşti şi Cilieni, şi 2 cazuri la porcii mistreţi din fondul de vânătoare 43 Frunzaru, de pe raza comunei Dăneasa, sat Pestra.
În urma uciderii preventive a porcinelor din localităţile afectate de PPA din judeţul Olt, au fost întocmite 125 de dosare de evaluare aferente despăgubirii proprietarilor de porci afectaţi de PPA, în conformitate cu prevederile legislative în vigoare, respective H.G. 1214/2009, cu modificările şi completările ulterioare.
În data de 07.12.2018 au fost plătite despăgubiri pentru 23 de exploataţii cu o valoare de 28.370 de lei, iar astăzi, 21.12.2018, va fi achitată suma de 334.302 lei, aferentă celor 100 de exploataţii unde s-a aplicat măsura uciderii preventive pentru preîntâmpinarea răspândirii virusului PPA.
Doi proprietari din localitatea Rusaneşti nu sunt despăgubiţi având în vedere că din ancheta epidemiologică efectuată de medicii veterinari s-a dovedit că aceştia nu au anunţat medicul veterinar de liberă practică împuternicit şi nici DSVSA Olt despre moartea suinelor pe care le deţineau, fiind aplicate în cazul lor măsura sancţionării contravenţionale conform H.G. 1214/2009, cu modificările şi completările ulterioare, în valoare de 3.000 lei.
În data de 20.12.2018 a fost finalizat recensământul tuturor exploataţiilor din localităţile aflate în zona afectată de PPA la mistreţi, fiind verificate aproximativ 12.000 de gospodării. În urma examinării clinice a porcilor existenţi în exploataţii, nu au fost identificate semne clinice de boală.
DSVSA Olt solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorităţi, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.
DSVSA Olt reia apelul către cetăţeni să notifice orice modificare a stării de sănătate la porcii crescuţi în gospodării sau mortalitate, atât medicului veterinar de libera practică împuternicit cât şi DSVSA Olt în vederea aplicării în termen imediat a măsurilor de supraveghere, monitorizare şi control de către autoritatea competentă teritorială.
Pentru limitarea răspândirii virusului PPA, pentru toţi cetăţenii că au obligaţia de a respecta minime condiţii de biosecuritate în exploataţii şi de a respecta restricţiile impuse de autorităţi.
Menţionăm că toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii animalelor afectate vor beneficia de despăgubiri conform prevederilor H.G. 1214/2009, modificată şi completată prin H.G. 484/2018.
Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.
DSVSA Olt va informa periodic publicul din judeţ, cu privire la evoluţia bolii şi a măsurilor care trebuie respectate pentru a limita efectele bolii şi a preveni răspândirea virusului.
Situatia actuala privind evolutia pestei porcine africane si a acordarii despagubirilor in judetul Olt

Niciun comentariu