Mariana Butnariu (gds.ro)
Slovenia preia, de la 1 iulie, de la Portugalia preşedinţia rotativă a Uniunii Europene (UE) pentru o perioadă de şase luni, sărbătorind, în acelaşi timp, 30 de ani de la obţinerea independenţei. Statele membre care deţin preşedinţia Uniunii lucrează împreună în grupuri de câte trei, numite „trio-uri”, pentru o perioadă de 18 luni. Trio-ul actual este format din Germania (iul.-dec. 2020), Portugalia (ian.-iun. 2021) şi Slovenia (iul.-dec. 2021), conform site-urilor https://eur-lex.europa.eu/ şi www.eu2020.de.
Este a doua oară când Slovenia deţine preşedinţia UE, după ce a mai asigurat acest mandat şi în prima jumătate a anului 2008, scrie site-ul www.gov.si.
Priorităţile Sloveniei la preşedinţia UE (iul.-dec. 2021)
La 24 iunie 2021, ministrul sloven de externe, Anze Logar, a declarat, în contextul prezentării priorităţilor preşedinţiei slovene, că preşedinţia se va baza pe patru piloni substanţiali, reuniţi sub sloganul „Împreună. Rezilienţă. Europa”, acordând prioritate consolidării rezistenţei, redresării şi autonomiei strategice a Uniunii, conform site-urilor www.gov.si şi https://slovenian-presidency.consilium.europa.eu/.
Ministrul Logar a mai subliniat necesitatea ca Uniunea să se bazeze activ pe lecţiile învăţate în timpul pandemiei. Pe măsură ce depunem eforturi pentru o redresare care să acopere toate sectoarele economiei societăţii cât mai rapid posibil, se va acorda o atenţie specială mecanismului de redresare şi rezilienţă şi pachetului de recuperare Next Generation EU, a mai subliniat Logar.
Statul de drept
Împreună cu cele trei instituţii europene cheie, Slovenia va avea ocazia unică de a conduce Conferinţa privind viitorul Europei. Cea mai mare parte a Conferinţei va avea loc în timpul preşedinţiei slovene, când acest stat va co-prezida conferinţa în numele Consiliului Uniunii Europene, a mai arătat ministrul sloven de externe, la 24 iunie 2021.
O altă temă amintită de ministrul Logar a fost statul de drept. În acest sens, ministrul a spus că preşedinţia slovenă va depune eforturi pentru a crea sinergii între diferitele mecanisme ale Uniunii Europene în ceea ce priveşte statul de drept şi pentru o mai bună înţelegere a diferitelor sisteme din statele membre. „Credem că o bună înţelegere a asemănărilor şi diferenţelor constituţionale, socio-economice, politice, istorice şi a tuturor celorlalte state membre poate contribui la consolidarea statului de drept în UE”, a mai adăugat Logar.
Logo-ul preşedinţiei slovene a Consiliului UE cuprinde o panglică în culorile steagului sloven şi în forma muntelui Triglav, simbolul naţional al Sloveniei, care reprezintă Slovenia ca stat suveran şi independent şi membru ferm al Uniunii Europene. De asemenea, panglica reprezintă urcuşurile şi coborâşurile din cadrul evoluţiei Uniunii Europene, după fiecare impas Uniunea devenind mai coezivă şi mai rezistentă.