”Sunt și eu o ființă umană”, a declarat Nicola Sturgeon, făcând miercuri anunțul-surpriză că demisionează după opt ani la putere, deschizând astfel o perioadă de incertitudine politică pentru mișcarea în favoarea independenței Scoției căreia ea și-a consacrat întreaga viață. Plecarea de la șefia guvernului a dnei Sturgeon, prima femeie la conducerea Scoției, este un șoc pentru viața politică britanică. Venită la putere după victoria lui NU la referendumul privind autodeterminarea Scoției din 2014, ea a relansat apoi mișcarea pro-independență și a repurtat chiar unele succese electorale, impunându-se clar ca opozantă deschisă față de guvernul conservator de la Londra. Ea nu a mai reușit, însă, niciodată să impună un nou vot privind independența.
Miercuri, emoționată, Nicola Sturgeon (52 ani) a anunțat în fața presei, la Edinburgh, că cedează postul de premier îndată ce Partidul Național Scoțian (SNP) desemnează un succesor. ”Această muncă eeste un privilegiu, dar și foarte dificilă”, a subliniat ea. „Aș fi putut să mai rămân în funcție câteva luni, poate șase luni, un an” a mai spus dna Sturgeon, reamintind că s-a aflat în posturi cu responsabilitate de peste 15 ani. ”Cu timpul, am început să am tot mai puțină energie pentru a exercita această funcție, iar eu nu accept să o fac decât la capacitate de 100%”.
Nicola Sturgeon a negat că a decis să se retragă în urma unor ”presiuni” , precizând că a ajuns la această concluzie după o gândire serioasă și după unele probleme personale, în familia sa: încetarea din viață a unui membru apropiat din familie și, mai ales, lipsa unei vieți private. A refuzat să se exprime în sprijinul cuiva pentru funcția de premier, mai ales că în acest moment nicio personalitate nu se detașează în mod deosebit pentru a candida și a primi sprijin. Printre posibili candidați figurează tânăra ministru de Finanțe Kate Forbes, ministrul Sănătății Humza Yousaf, sau fostul deputat Angus Robertson. Rămân pe agenda guvernului importante probleme privind sănătatea, educația sau justiția, dar plecarea dnei Sturgeon implică o lovitură dată cauzei pro-independență, rămasă activă după Brexit, împotriva căruia, se știe, au votat majoritatea scoțienilor.
Primul ministru britanic conservator Rishi Sunak a avut o reacție sobră la demisia primului ministru scoțian, mulțumindu-i pentru ” îndelungatul serviciu” prestat la conducerea Scoției. Ministrul britanic pentru problemele Scoției, Alister Jack, a chemat Edinburgh-ul ”să profite de plecarea dnei Sturgeon pentru a abandona obsesia pentru independență”. În schimb, premierul irlandez Leo Varadkar a calificat-o drept ”un adevărat european”, ea militând de-a lungul anilor pentru independența Scoției și pentru aderarea apoi la Uniunea Europeană.