Recuperarea creanțelor reprezintă o provocare majoră și un proces complex, realizabil prin mai multe mijloace legale, în special atunci când este vorba de facturi neplătite. Chiar și în contextul unei relații comerciale concrete, întârzierile în achitarea datoriilor pot duce la impedimente financiare semnificative pentru un creditor. Este importantă analizarea situației de fapt, astfel încât să fie adoptată cea mai bună strategie și cea mai rapidă metodă de recuperare bani. Procedura recuperare creanțe este printre cele mai des întâlnite pe rolul instanțelor de judecată. Astfel, pe portalul instanțelor de judecată a fost publicată o statistică ce analizează numărul dosarelor înregistrate în anul 2024, comparativ cu anul 2023. Potrivit raportului statistic, în materie de litigii cu profesioniști, în anul 2023, existau pe rolul Tribunalului București 12.802 dosare în derulare din anii trecuți, iar în cursul anului respectiv au mai apărut 16.966 de dosare, însumând un total de 29.768. Dintre acestea, au fost soluționate 11.995 de dosare. Făcând o comparație cu anul 2024, în acest an existau 17.773 de dosare din anii anteriori, numărul acestora crescând în cursul anului până la 32.346, din care au fost soluționate 12.311. Analizând această statistică, se poate observa cu ușurință încărcătura instanțelor de judecată în materie de litigii cu profesioniști. Prezentul articol abordează metodele prin care un creditor poate obține recuperarea creanțelor, în funcție de fiecare caz în parte, având opțiuni precum notificare de plată, conciliere și soluționare amiabilă, acțiune în pretenții, cerere de valoare redusă, ordonanța de plată și procedura insolvenței.
Recuperare bani prin conciliere și soluționare amiabilă
Primul pas în soluționarea unei dispute este reprezentat de soluționarea amiabilă. În această etapă, părțile discută despre obligația de plată și pot ajunge la un consens în legătură cu achitare facturi neplătite. Soluționarea amiabilă reprezintă cea mai rapidă metodă de recuperări creanțe, care să nu implice costuri. Negocierea are ca scop ajungerea la un acord privind plata datoriei, într-un termen rezonabil, fiind astfel evitate altfel de proceduri adiacente precum soluționarea disputei în fața instanței de judecată. Un alt avantaj al soluționării amiabile constă în posibilitatea de a păstra o relație de afaceri între creditor și debitor, fiind esențială pentru viitoarele interacțiuni comerciale.
Procedura recuperare creanțe prin notificare de plată
În situația în care negocierile eșuează, un prim pas în procedura recuperare creanțe reprezintă emitere notificare de plată către creditor, având drept scop crearea unei presiuni asupra creditorului în vederea plății facturilor neachitate. În cadrul notificării se va expune situația de fapt, raportul juridic, obligațiile asumate și mențiunea că, în caz de neplată a creanței și a penalităților aferente, se vor demara acțiuni legale în fața instanței de judecată, precum acțiune în pretenții, cerere de valoare redusă, ordonanța de plată, precum și demersuri de a începe procedura insolvenței. Procedura de notificare de plată nu este litigioasă, însă poate determina soluționarea disputei în fața instanței în cazul în care creditorul nu se conformează.
Recuperare datorii pe cale judecătorească (acțiune în pretenții și procedura insolvenței)
Recuperarea creanțelor pe cale judecătorească reprezintă o procedură amplă și adesea necesară atunci când soluționarea amiabilă și notificarea de plată nu dau rezultate. În această procedură, creditorul urmărește să obțină o hotărâre definitivă pentru obligarea unui debitor la achitarea unor facturi neplătite și a penalităților de întârziere. În acest sens, creditorul poate formula o acțiune în pretenții, fiind necesar să dovedească existența pretenției prin facturi, contracte și orice alte documente relevante, doveditoare ale raportului dintre părți. În cazul în care litigiul se soluționează favorabil pentru creditor, instanța va da o hotărâre prin care debitorului i se va pune în vedere obligația de plată a facturilor, a penalităților și a cheltuielilor de judecată. O altă modalitate de recuperare bani este reprezentată de procedura insolvenței. Această procedură se aplică pentru un debitor aflat în dificultate financiară, incapabil să onoreze datoriile față de creditori. Scopul acestei proceduri este de a maximiza recuperarea datoriilor prin valorificarea activelor. În situația în care un debitor se află în stare de insolvență, creditorii devin părți în procedura insolvenței prin înscrierea la masa credală, după depunerea declarației de creanță.
Proceduri rapide de recuperare bani (cerere valoare redusă și ordonanța de plată)
Codul de procedură civilă a prevăzut două modalități de recuperare rapidă a sumelor de bani, respectiv ordonanța de plată și cerere de valoare redusă. Un creditor are opțiunea de a alege între aceste proceduri, inclusiv soluționarea disputei printr-o acțiune în pretenții. O cerere valoare redusă poate fi formulată dacă valoarea creanței nu depășește 10.000 lei, fără a se lua în calcul dobânzi, cheltuieli de judecată sau alte venituri accesorii. Această procedură poate fi declanșată prin completarea formularului de cerere și depunerea acestuia la instanța competentă. Ordonanța de plată este o altă procedură rapidă de recuperări creanțe, fiind aplicabilă la o creanță certă, lichidă și exigibilă, constând în obligații de plată a unor sume de bani ce rezultă dintr-un contract. În situația în care ordonanța de plată este admisă, aceasta devine executorie și se poate trece imediat la recuperarea sumei datorate.
„În procesul de recuperare a creanțelor, fiecare pas poate reprezenta o provocare. De la negocierea amiabilă până la procedurile în fața instanței de judecată, un avocat civil sau un avocat insolvență este partenerul cheie care asigură protecția drepturilor și intereselor creditorilor”, a declarat Avocatul Coordonator Dr. Radu Pavel, al Societății Românești de avocatură Pavel Mărgărit și Asociații.
În concluzie, în mediul de afaceri, recuperarea de bani din facturi neplătite este o provocare des întâlnită, existând o serie de soluții juridice pe care un creditor le poate adopta împotriva unui debitor. Alegerea metodei potrivite depinde de natura creanței, comportamentul debitorului și urgența situației.