Potrivit unui sondaj publicat de CGTN și Universitatea Renmin din China prin New Era Institute of International Communication for Global respondents, 83,5% dintre respondenți au apreciat abordarea diplomatică independentă și pașnică a Chinei, considerând că ar contribui la promovarea formării unei ordini internaționale mai corecte și rezonabile. La sondaj au participat 31.980 de respondenți din întreaga lume. Aceștia provin atât din țările dezvoltate, cum ar fi SUA, Germania, Franța și Japonia, cât și din țările în curs de dezvoltare, precum Mexic, Thailanda și Nigeria.
De la conceptul unei comunități cu un viitor comun pentru omenire și valorile comune ale întregii omeniri, până la inițiativa „O centură, un drum” și cele trei inițiative globale, China a aderat la viziunea guvernării globale a „consultării extinse, contribuției comune și beneficiilor comune” și promovează multipolarizarea lumii în mod echitabil și ordonat și a globalizării economice incluzive.
91,1% dintre respondenți au apreciat realizările bogate ale inițiativei „O centură, un drum” din ultimii 10 ani și cred că aceasta este o „centură de dezvoltare” și o „cale spre fericire” în beneficiul tuturor. 82,5% consideră că conceptul unei comunități cu un viitor comun al omenirii impulsionează pe termen lung construcția unui viitor mai bun. 84,5% dintre cei chestionați sunt de acord cu conceptul central al Inițiativei de Dezvoltare Globală, considerând că dezvoltarea este soluția la problemele globale și pentru bunăstarea umanității. 85. 6% consideră că securitatea este o condiție prealabilă pentru dezvoltare și că toate țările ar trebui să lucreze în comun pentru a construi o structură de securitate echilibrată, eficientă și durabilă.
Ca două puteri mari în guvernarea globală, interacțiunea sănătoasă dintre China și SUA este esențială pentru bunăstarea ambelor popoare, precum și pentru viitorul umanității. 86% dintre respondenții de la nivel global consideră că menținerea unei dezvoltări sănătoase și stabile a relațiilor dintre China și SUA necesită mai mult decât declarații, și anume acțiuni pragmatice pentru implementarea unui consens clar. 91,2% dintre cei întrebați consideră că relațiile Chinei cu SUA ar trebui să se bazeze pe respect reciproc și egaliltate. Ambele părți ar trebui să respecte reciproc interesele de bază și preocupările majore. 92% dintre respondenți consideră că relațiile China-SUA nu sunt un joc cu sumă zero și că încercarea de a schimba și de a constrânge cealaltă parte nu este plauzibilă. Dezvoltarea unei părți nu ar trebui să priveze drepturile legitime ale celeilalte părți. 83,2% dintre respondenți au cerut SUA să recunoască în mod obiectiv intențiile strategice ale Chinei și să evalueze rațional dezvoltarea acesteia.
În plus, 76,2% consideră că politica externă a Chinei a protejat în mod eficient interesele naționale. 65,3% dintre respondenți consideră că participarea activă a Chinei la guvernarea globală a adus certitudini și stabilitate comunității internaționale.
Conform unei declarații a ministrului de externe Wang Yi de la Conferința de presă de diplomație și relații externe ale Chinei, în marja sesiunilor celor două foruri, legislativ și consultativ, „într-un mediu internațional complex și volatil, China va fi forță puternică pentru pace, stabilitate și progres în lume”.
Articol realizat de Radio China Internațional și CCTV