Socialistul Pedro Sanchez a obținut joi, 16 noiembrie, încrederea majorității absolute de 179 deputați ai parlamentului spaniol, grație susținerii cruciale a celor șapte voturi ale partidului separatiștilor catalani. Este știut că voturile separatiștilor au venit în schimbul promisiunii făcute de Sanchez de a elabora o lege de amnistiere a liderilor separatiști fugiți în afara granițelor după tentativa de a rupe Catalonia de Spania prin referendumul organizat de ei în 20217. La putere din 2018, socialistul Pedro Sanchez a obținut votul a 179 deputați ai Camerei deputaților, după două zile de dezbateri extrem de tensionate.
Votul de încredere a intervenit la patru luni de blocaj de la alegerile legislative din 23 iunie. Sanchez poate acum să formeze un nou guvern împreună cu coaliția de extremă stânga SUMAR. Reamintim că Sanchez a ieșit pe locul al doilea în privința numărului de voturi la alegerile legislative, dar rivalul conservator, Alberto Nunez Feijoo, nu avea totuși suficiente sufragii pentru a deveni prim-ministru cu sprijin majoritar în parlament. Nu a găsit nici aliați capabili să-i asigure sprijin în parlament. Nu i-a fost ușor nici lui Pedro Sanchez să găsească sprijinul mai multor formațiuni regionaliste. Sprijinul capital pentru organizarea în 2017 a referendumului vizând autonomia Cataloniei a venit însă de la partidul separatist catalan al lui Carles Puigdemont, fugit în Belgia în urmă cu șase ani pentru a scăpa de condamnarea în justiție.
Expunând în parlament prioritățile noului său mandat de premier, plin de numeroase promisiuni sociale, Pedro Sanchez a apărat în fața parlamentului necesitatea și constituționalitatea amnistiei pe care intenționează să o acorde separatiștilor. Potrivit lui, amnistia va permite „vindecarea rănilor” provocate de criza din 2017 și „va garanta unitatea Spaniei pe calea dialogului și a iertării”.
Opoziție puternică și manifestații uriașe la Madrid și alte orașe contra amnistierii separatiștilor
Opoziția față de amnistierea foștilor separatiști nu este exprimată doar de Partidul Popular al lui Feijoo, ci și de o bună parte a populației, de mulți oameni politici spanioli ce consideră că prin legea amnistiei se aduce atingere la statul de drept. Sute de mii de cetățeni spanioli au ieșit în ultimele zile în stradă la Madrid și alte orașe ale țări, în fața sediului Partidului Socialist și a parlamentului spaniol. Joi, au fost mobilizați 1600 de polițiști pentru a înfrunta manifestanții contra amnistiei. Au avut loc incidente violente între manifestanți și forțele de ordine.
O nouă mobilizare este prevăzută tot la Madrid pentru sâmbătă, împotriva adoptării unei legi ce-i declară nevinovați pe cei care au încercat ruperea unității statului.
In schimb cei care s-au facut vinovati de „ruperea unității statului” in Serbia sunt primiti in cancelariile europene si au echipa „nationala” la EURO 2024!
Dublu standard – legea jocului in UE.