Primul ministru srilankez, Ranil Wickremesinghe, a declarat miercuri stare de urgenţă în întreaga insulă după ce președintele Gotabaya Rajapaksa a reușit să fugă – pe calea aerului – în insulele Maldive. ”Primul ministru, în calitate de președinte interimar, a declarat stare de urgență în întreaga țară și a impus restricțîi de circulație în provincia occidentală”, a declarat pentru Reuters Dinuk Colombage, secretarul pentru contactul cu presa al lui Ranil Wickremesinghe.
Președintele Gotabaya Rajapaksa a părăsit țara miercuri dimineaţa, la bordul unui avion militar, la câteva ore după ce și-a depus demisia în urma violentelor manifestaţii care au zguduit țara intrată practic în faliment, fără hrană, energie, cu prețuri și cu o inflație în creștere fulminantă. O sursă guvernamentală, citată de Reuters, a declarat că președintele srilankez a zburat la Male, capitala Maldivelor, de unde urma să continue voiajul către o altă țară din Asia. Responsabili ai Serviciilor de imigrare au declarat că, în conformitate cu legislația țării încă în vigoare, autoritățile nu au putut împiedica un președinte încă în exercițiu să părăsească țara.
Uriaș val de manifestanți în fața birourilor primului ministru
Ranil Wickremesinghe, în momentul de față președinte interimar, a decretat stare de urgență în condițiile în care capitala și în primul rând sediul primului ministru s-au aflat și miercuri sub asaltul manifestanților care îl acuză și pe el de proastă gestionare a crizei economice a țării. Poliția a intervenit în forță, făcând uz de gaze lacrimogene împotriva mulțimii, devenită violentă. Manifestanții îi cer în continuare demisia din funcțiile în care se află și crearea unui guvern de uniune națională.
În așteptarea tranziției, principalul partid de opoziție, SJB (Samagi Jana Balavegaya – United Liberal Party), se pregătește să ia puterea în insulă și să înceapă discuțiile cu manifestanții. Acest partid dispune de un sfert din deputații parlamentului srilankez, fiind astfel a doua forță politică în țară, după cea a fostului președinte Rajapaksa. Are priză în rândul populației, întrucât niciodată nu a acceptat să colaboreze cu fostul președinte. Dacă primul ministru și actualmente președinte interimar demisionează în zilele următoare, la presiunile populației revoltate, SJB ar urma să formeze un nou guvern. ”Obiectivul nostru este formarea unui guvern de uniune națională din care să facă parte partidele esențiale din țară, care să acționeze pentru scoaterea țării din criză”, a declarat Tissa Attanayake, deputat al partidului SJB. ”Peste un an, a adăugat el, vom convoca noi alegeri”. A avertizat, totodată, că partidul său va trage la răspundere vechii conducători, cerând în acest scop asistență internațională.