După votul din Parlamentul European, Legea pentru libertatea presei a fost adoptată, marți, 26 martie 2024, în Consiliul Uniunii Europene și urmează a fi publicată în Jurnalul Oficial al UE . (https://curierulnational.ro/media-freedom-act-un-nou-proiect-de-lege-pentru-protejarea-jurnalistilor-din-ue-si-libertatea-presei/)
Prin noul act normativ sunt prevăzute noi reguli de protejare a libertății presei, pluralismului mass-media și independenței editoriale în Uniunea Europeană. “Actul european pentru libertatea presei (EMFA) va stabili un cadru comun pentru serviciile media pe piața internă a UE și va introduce măsuri menite să protejeze jurnaliștii și furnizorii de media de interferențele politice, facilitând totodată operarea acestora peste granițele interne ale UE.
Noile reguli vor garanta dreptul cetățenilor de a accesa informații gratuite și plurale și vor defini responsabilitatea statelor membre de a oferi condițiile și cadrul adecvat pentru a le proteja.
Regulamentul răspunde preocupărilor tot mai mari din UE cu privire la politizarea mass-media și lipsa de transparență a proprietății mass-media și a alocării fondurilor publicitare de stat către furnizorii de servicii media. Acesta urmărește să pună în aplicare garanții pentru a combate interferența politică în deciziile editoriale atât pentru furnizorii de servicii media privați, cât și pentru cei publici, pentru a proteja jurnaliștii și sursele acestora și pentru a garanta libertatea și pluralismul presei.” – se precizează în comunicatul Consiliului.
Un nou Consiliu european independent pentru servicii media
Actul european pentru libertatea presei (EMFA) se bazează pe prevederile Directivei privind serviciile media audiovizuale (AVMSD) din 2018. În special, introduce un consiliu european independent pentru serviciile media care să înlocuiască grupul de reglementare (ERGA) înființat în temeiul AVMSD. Consiliul va fi compus din autoritățile media naționale și va consilia și sprijini Comisia și va promova aplicarea consecventă a prevederilor-cheie ale noii legi EMFA și ale AVMSD în toate statele membre, inclusiv prin oferirea de avize și ajutând Comisia să elaboreze orientări.
De altfel, această cerință se regăsește și în avizul din decembrie 2023 al Comitetului Economic și Social European (CESE): ”Mass-media publică are sens numai dacă este imparțială și pe deplin independentă de influența politică. Resursele financiare adecvate și stabile reprezintă o garanție în acest sens, cu condiția să existe un sistem eficace de control care garantează eficacitatea cheltuielilor.
CESE este preocupat de lipsa de independență a anumitor organisme de reglementare și solicită un cadru care să le asigure independența.
Comitetul salută crearea unui consiliu european pentru serviciile mass-media, dar insistă asupra independenței sale depline, întrucât UE ar trebui să acționeze ca un exemplu de bune practici în vederea obținerii independenței depline a organismelor naționale de reglementare. Nu este recomandată participarea organismelor naționale de reglementare care nu sunt independente.
CESE subliniază importanța transparenței în toate procesele legate de moderarea conținutului pe platformele online foarte mari și recomandă definirea unor standarde minime la nivelul UE, în conformitate cu dispozițiile actuale ale legislației UE privind combaterea concentrării. Comitetul solicită legiuitorilor să adopte reglementări obligatorii, cu respectarea corespunzătoare a libertății antreprenoriale și să evite birocrația și costurile inutile”.
Reamintim faptul că Actul european pentru libertatea presei a fost anunțat de președintele Ursula von der Leyen în Discursul privind starea Uniunii din 2021. La 16 septembrie 2022, Comisia și-a publicat propunerea de regulament de stabilire a unui cadru comun pentru serviciile media pe piața internă. Propunerea EMFA a stabilit noi reguli pentru a proteja pluralismul și independența mass-media în UE. Negocierile dintre Consiliu și Parlamentul European s-au încheiat cu un acord la 15 decembrie 2023.
Declarații
Věra Jourová – Vicepreședinte Comisia Europeană
“Mulți au crezut că aceasta este o misiune imposibilă.
Dar o avem: o propunere de a proteja libertatea presei în Uniunea Europeană.
După votul de astăzi, să ajungem la un acord final pentru a proteja jurnaliştii şi democraţiile noastre. “
Benjamin Dalle, ministrul flamand pentru afaceri de la Bruxelles, tineret, mass-media și reducerea sărăciei:
“O mass-media independentă este un element vital al oricărei societăți libere și democratice. Adoptarea de astăzi demonstrează angajamentul continuu al UE de a proteja jurnaliştii şi de a asigura libertatea şi pluralismul presei.”
Legea are un singur articol:SA CANTE PRESA PT UE SI GASKA DE LA CONDUCERE. NU CANTA O INTERZICEM
” Presa, aceasta locomotiva a ganidirii universale ” / V. Hugo
Vreti sa verificati cum functioneaza libertatea presei in UE?
Incercati sa accesati site-ul de propaganda al Rusiei in limba engleza (Russia Today):
http://www.rt.com
Acum cateva luni primeam mesajul ca acest site face propaganda si dezinformare, deci a fost blocat.
Azi am vazut un mesaj tehnic, precum ca nu e sigur acest site.
Libertatea presei inseamna sa se permita presei sa scrie ceea ce nu ii coonvine puterii sa citeasca!
P.S.
Am verificat libertatea presei in timpul ultimului razboi din Irak (invazia SUA din 2003) – la vremea respectiva domeniul de internet .iq (Irak) era scos din functiune de serverele din Europa si America.