O mare bătaie de cap dă autorităților franceze repatrierea celor aproximativ 130 de jihadişti proprii plecați să combată în Siria alături de Statul Islamic.
Statele Unite au cerut luni celorlalte state să-și repatrieze și să-și judece pe teritoriul lor jihadiştii deținuți actualmente în Siria. Washingtonul, în opinia căruia grupul Statul Islamic este «deja slăbit și în totală debandadă», intenționează să-și retragă trupele care au acționat în cadrul coaliției internaţionale antiteroriste din Siria. «Statele Unite», declara într-un comunicat Robert Palladino, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, «cheamă celelalte țări ce fac parte din coaliția internațională să-și repatrieze și să-și judece proprii resortisanţi deținuți de Forțele democratice siriene (FDS)». Salutând «contribuția adusă de FDS la înfrângerea Statului Islamic», Palladino reamintește că forțele arabo-kurde au făcut prizonieri, în cursul operațiunilor lor vizând eliberarea teritoriilor siriene, «sute de teroriști străini, veniți din numeroase state ale lumii». FDS, mai spune purtătorul de cuvânt american, și-a respectat angajamentul de a-i deține pe acești indivizi în siguranță și în condiții umane, concomitent cu eforturi continue pentru trimiterea lor în țările de origine. Or, subliniază purtătorul de cuvânt Robert Palladino, «în pofida eliberării teritoriilor cândva ocupate de Statul Islamic în Irak și Siria, «Statul Islamic rămâne un pericol terorist important, impunând o acțiune colectivă și imperativă pentru a se răspunde acestei importante probleme internaționale de securitate».
Circa 130 de resortisanţi francezi deținuți de kurzi
Decizia-surpriză a președintelui Trump de retragere a celor 2.000 de soldați americani dislocaţi în Siria pentru a lupta alături de forțele arabo-kurde împotriva jihadiştilor Statului Islamic creează complicații statelor de origine ale acestora. Franța, lovită în ultimii ani de atentate sângeroase planificate uneori de teroriștii din Siria, este confruntată în mod special cu această chestiune a repatrierilor. Cel puțin 130 de teroriști originari din Franța sunt la ora actuală deținuți de către combatanții kurzi din Siria. Parisul s-a opus până acum repatrierii acestora din dorința de a evita probeleme politice, judiciare, carcerale sau legate de securitate. Anunțul SUA privind retragerea militarilor lor din Siria retrezeşte însă temerile că neprimiţi de Franța sau alte state, lăsați în zona respectivă, pot oricând redeveni un pericol.
Așa încât perspectiva retragerii forţelor americane constrânge Parisul să pregătească reîntoarcerea francezilor deţinuţi în Siria. Potrivit RFI, ar fi vorba de aproximativ 130 de oameni, o bună parte dintre ei fiind minori. La rândul său, ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian, declara că ceva mai bine de 100 de francezi se află în diverse tabere. Este un dosar ultrasensibil, la care lucrează mai multe ministere şi care necesită cea mai mare prudenţă pentru ca aceste persoane, aduse în Franţa, să nu poată scăpa datorită vreunui viciu de procedură. Ministrul francez de Interne, Christophe Castaner, vorbeşte de «expulzări», dar o astfel de procedură implică un acord între două state, iar kurzii sirieni nu sunt recunoscuţi ca stat de drept. În plus, este vorba şi de cazurile speciale ale copiilor născuţi din părinţi francezi în teritorii siriene în timp ce erau controlate de gruparea jihadistă Statul Islamic şi care nu au documente legale. Iar pe fond rămâne problema bunicilor francezi care doresc să recupereze aceşti copii.