Washingtonul a elaborat recent așa-numita Strategie SUA pentru Indo-Pacific. Ca și agendele precedente, acest document, prin promovarea „amenințării chineze”, urmărește atragerea de aliați în încercarea de a construi un sistem de alianță închisă pentru a încercui China, pentru a-și menține hegemonia și pentru a restabili influența în regiunea Asia-Pacific și în lume. Evident, strategia SUA pentru Indo-Pacific este încă o dovadă a mentalității de Război Rece a politicienilor americani.
În iunie 2019, ministerul american al Apărării a propus pentru prima dată „Strategia SUA pentru Indo-Pacific”. Administrația Joe Biden a accelerat intensificarea eforturilor pe concentrarea strategiei pe regiunea Asia-Pacific. De la Inițiativa de Descurajare a Pacificului (Pacific Deterrence Initiative), la întărirea cooperării în Quad (SUA, Japonia, India, Australia), la parteneriatul de securitate SUA-Anglia-Australia, promulgarea Actului privind Concurența în SUA 2022 (America COMPETES Act of 2022), până la Strategia SUA pentru Indo-Pacific, Washingtonul face tot ce-i stă în putere să formeze alianțe împotriva Chinei.
Așa cum a spus un oficial american de rang înalt: „Aceasta nu este strategia noastră pentru China, dar vede în mod clar China una drept una dintre provocările cu care se confruntă regiunea.”
Secretarul de stat american, Anthony Blinken, a efectuat de curând prima vizită în calitate de șef al diplomației americane în Fiji, după 37 de ani. El a vorbit despre așa-zisele amenințări la adresa regiunii Indo-Pacific, fapt ce dovedește că Washingtonul a epuizat modalitățile de suprimare a Chinei. În mod evident, realizarea strategiei Unchiului Sam nu depinde de idealurile acestuia, ci de realitatea relațiilor internaționale.
În ceea ce privește țările din regiunea Asia-Pacific, majoritatea aderă la politici externe independente. Analiștii consideră că, la reuniunea miniștrilor de Externe ai Quad, în afară de Australia, care este ca un jucător disperat, celelalte state membre nu vor accepta cu ușurință viziunea stabilită de SUA.
De la oferirea de vaccinuri până la relansarea economiei, China, prin acțiunile ei concrete, dovedește că rămâne oportunitatea și partenerul regiunii Asia-Pacific. În prezent, odată cu intrarea în vigoare a Parteneriatului Economic Comprehensiv Regional (RCEP), Asia-Pacific întâmpină mai multe oportunități de dezvoltare și aproape nicio țară nu este dispusă să-și sacrifice propriile interese pentru a fi legată de carul anti-China prin SUA.
Indiferent de modul în care SUA pretinde că vrea să construiască un Indo-Pacific liber, deschis și prosper, nu-și poate ascunde intenția reală de a suprima China și a-și menține hegemonia. Prosperitatea pe termen lung necesită cooperare și solidaritate între țări și nu confruntări sau alianțe. Timpul va dovedi faptul că orice strategie bazată pe interese proprii, închise și exclusive va eșua. Numai marea majoritate a țărilor din Asia-Pacific va avea un cuvânt mai mare de spus despre viitorul acestei „case comune”.
Articol realizat de Radio China International și CCTV