”Sănătate, că-i mai bună decât toate” pare a fi o expresie care să reprezinte realitatea din familiile din România, după cum o arată un studiu recent. Investițiile în analize genetice, asigurări private de sănătate și recoltarea de celule stem sunt considerate măsuri importante pentru a asigura un viitor sănătos pentru copii.
Un studiu recent comandat de Cord Blood Center, prima și cea mai mare bancă de celule stem din România, a analizat prioritățile și temerile părinților români în ceea ce privește sănătatea copiilor lor. Rezultatele cercetării au evidențiat faptul că sănătatea copiilor reprezintă principala dorință a părinților, cu o pondere semnificativă în preferințele lor.
Astfel, conform studiului, părinții acordă o importanță deosebită sănătății copiilor lor, aceasta reprezintând principala lor dorință pentru viitorul micuților în cazul a aproape 80% dintre respondenți. Siguranța financiară, deși este un aspect important în viața oricărui părinte, este pusă pe primul plan doar de 14% dintre aceștia.
Astfel, în încercarea de a asigura sănătatea micuților, 64% dintre viitoarele mame ar investi în analize genetice, 51% ar opta pentru o asigurare privată de sănătate, iar 50% dintre femei consideră recoltarea de celule stem ca pe o măsură de precauție și plasă de siguranță pentru viitorul copilului lor.
„Chiar dacă decizia recoltării la naștere a celulelor stem este văzută de către părinți ca un mod de a le asigura micuților accesul la terapii celulare în viitor, nu mulți știu că prin recoltarea placentei la naștere și stocarea diferitelor tipuri de celule stem din acest țesut timp de decenii, în condiții de criogenie, putem asigura accesul întregii familii la terapiile celulare viitoare. Acest lucru este cu atât mai valoros, având în vedere că în placentă sunt și celule imunoevazive și pot fi utilizate atât pentru copilul de la care s-au recoltat, cât și pentru părinți sau bunici, oferindu-le o șansă la o viață mai sănătoasă și mai lungă”, a declarat dr. Bogdan Coltor, reprezentant medical Cord Blood Center.
În luarea deciziei, 41% dintre femei mărturisesc faptul că trebuie să acorde o atenție mai mare aspectului financiar atunci când iau în considerare alegerile privind sănătatea copilului lor. Cu toate acestea, rolul medicului ginecolog este unul important, iar recomandările acestuia și informațiile pe care le transmite reprezintă principala sursă de informare pentru 72% dintre femei și 76% dintre bărbați.
”Discuțiile dintre medicul ginecolog și viitorii părinți sunt cruciale pentru a informa cuplul atât despre evoluția sarcinii, cât și despre opțiunile pe care le au în ceea ce privește noile descoperiri și perspectivele terapeutice inovatoare. Vorbim aici despre placenta care până recent nu era luată în seamă deși conține cea mai mare cantitate de celule stem, ceea ce o transformă într-un factor esențial în cercetările privind terapia celulară. Această descoperire deschide noi perspective în domeniul tratamentului unor afecțiuni, iar astfel de informații le permit părinților să ia decizii mai înțelepte și mai informate și pot conduce la o colaborare mai strânsă între medic și pacienți”, afirmă dr. Ioan Boleac, medic primar în Obstetrică-Ginecologie.
Religia, un impediment în calea inovației în medicină
Într-un procent mai mic, dar care însă nu poate fi ignorat, 9% dintre bărbați și 6% dintre femei au declarat că sunt reticenți în a apela la recoltarea de celule stem din cordonul ombilical și placentă din motive religioase.
Studiul comandat de Cord Blood Center a implicat 400 de respondenți, femei și bărbați, din toate regiunile României, cu vârste cuprinse între 18 și 39 de ani. Cercetarea a fost realizată în perioada 18-23 martie, de către MNForce.