Elevii claselor a VIII-a au susținut luni simularea pentru Evaluarea Națională 2024 la Limba și literatura română. Ministerul Educației a publicat subiectele și urmează să publice și baremele de corectare.
Subiectele primite de elevi la Simularea pentru Evaluarea Națională
Subiectul I, A, punctul 5 – elevii au avut de bifat dacă enunțurile date sunt false sau adevărate, câte trei enunțuri din fiecare text, potrivit Edupedu.ro.
Subiectul I, punctul 6 a fost de identificare a unei trăsături a unui personaj.
Itemul 7 a cerut identificarea unui element de conținut comun al celor două texte date, cu valorificarea unei „secvențe relevante” din fiecare text.
Plecând de la textul lui Liviu Papadima, punctul 8 îi întreabă pe elevi dacă „cred că există mai multe feluri de a descifra lumea în care trăim?” Subiectul aștepta un răspuns motivat în 50-100 de cuvinte.
Punctul 9 cerea o asociere pe care elevul să o facă între fragmentul din romanul „În umbra ei” de Simona Antonescu, primit la probă, și un alt text literar.
Subiectul I B, punctele 1-8 au fost cerințe de vocabular și gramatică, primele 4 notate cu câte 2 punte, iar următoarele 4 cu câte 6 puncte.
Subiectul al II-lea, notat cu 20 de puncte, le-a cerut elevilor să facă un rezumat al textului de Simona Antonescu în 100-150 de cuvinte. Din aceste 20 de punte, 8 erau acordate pentru respectarea regulilor de redactare, claritate, coerență, ortografie, punctuație.
Simularea la Evaluarea Națională 2024 debutează, luni, cu prima probă, la limba și literatura română. Elevii au primit subiectele la ora 09.00, iar baremul se va publica anterior. Aceștia au la dispoziție două ore pentru a rezolva subiectul.
Simulări date în câteva județe
Ei s-au putut pregăti utilizând modelele de subiecte publicate de Ministerul Educației. În unele județele, simularea de Evaluare Națională 2024 deja a avut loc, conform Hotnews.
Tipul de subiecte pe care elevii vor trebui să le rezolve sunt elemente de construcție a comunicării construcției impersonale, construcții incidente și realizăro propoziționale ale unor funcții sintactice: completiva indirectă, completiva prepozițională, circumstanțiala de loc, de timp, de mod, cauzală, finală.
Accesul elevilor în sală se face până la ora 08.30, iar proba va începe la ora 09.00. Din momentul în care s-au distribuit subiectele la toți elevii, timpul de rezolvare este de două ore.