Noul an 2023 a început în Uniunea Europeană cu instalarea Suediei la președinția semestrială a Consiliului European. Ea a preluat postul respectiv de la Cehia. Stockholm va conduce, în următoarele șase luni, negocierile și compromisurile cu Parlamentul European. ”O Europă mai sigură, mai verde și mai liberă” este sloganul sub care Suedia își va desfășura activitatea de președinte pentru șase luni a Consiliului UE. Prima prioritate a Suediei va fi securitatea și sprijinirea economică și militară a Ucrainei, precum și lupta împotriva criminalității internaționale transfrontaliere. Printre provocările cu care se va confrunta președinția suedeză mai figurează aprovizionarea UE cu energie și accelerarea tranziției la neutralitatea carbon.
Printre alte obiective de pe agenda Suediei se află reziliența, tranziția ecologică și apărarea valorilor democratice în cadrul Uniunii Europene. Un loc special este conferit dorinței Suediei de a promova liberul schimb și a respinge orice ”reflex protecționist”, o prioritate ce ar putea crea tensiuni în momentul în care Parisul și Berlinul vor să înăsprească tonul față de protecționismul american.
Ce stil de lucru este așteptat de la președinția suedeză a Consiliului UE
Surse diplomatice bruxelleze, citate de RFI, afirmă că vom avea o președinție suedeză a Consiliului european ”fără exces de zel”. Regatul scandinav a păstrat întotdeauna o anumită distanță vis-à-vis de Uniunea Europeană. O dovadă pertinentă este refuzul de a intra în zona euro. Cu reticență a fost anunțată și intenția de a purta mai multe negocieri și acorduri comerciale. În prezent, reamintește RFI din surse diplomatice, mai multe țări, între care Franța și Germania, sunt împotriva protecționismului american cu al sau ”Inflation reduction Act”. Acest plan ce prevede ajutoare în valoare de 420 miliarde de euro întreprinderilor de pe teritoriul american este denunțat ca un act protecționist. El va antrena ”distorsiuni de concurență în dauna întreprinderilor din UE”.
În plan comercial, intențiile suedeze par a fi opuse poziției franco-germane contra Statelor Unite. Va trebui să se ajungă la un compromis, la o flexibilizare a pozițiilor. La finele lunii ianuarie este așteptată poziția finală a cuplului franco-german în acest dosar. Dificultatea apare totuși de la faptul că partidul de extremă dreapta Democrații din Suedia, care sunt la guvernare, a avut întotdeauna o poziție împotriva Uniunii Europene, la fel ca toate partdele de extremă dreapta din Europa. Nu este un secret că, din punct de vedere politic, guvernul premierului suedez Ulf Kristersson suscită neliniște la Bruxelles, ca și la Stockholm: coaliția de centru-dreapta a semnat un acord cu Democrații din Suedia, primul partid politic din această țară? Acest acord de guvernare include o bună parte din programul extremei drepte care ar trebui să aibă impact doar în politica internă. Media suedeză a dezvăluit însă că o clauză confidențială conferă un cuvânt greu de spus extremei drepte și în politica europeană a Suediei.
Cu Suedia in frunte, vom avea „succesuri” multe … vome !!!
Noi/direpti ca Bradul si distepti ca Oaia …dupa ’89 „li” platiram o scadenta den „perioada interbelica”.
Dupa razbelu’ din Irak , al nostru’mputit basescu … cazu de-acord /cazatura dreak … „ca sa” renuntam la datoriile irakienilor catre noi.
Noi … am platit la toti/legal. Dara… de ce puslele de-afara nu platesc ; ba … mai pun si frane ?!
Din cauza jigodiilor/javrelor/tutelor/lichelelor si leprelor din tara … h’amputitii dreak !
Saua pe ei /Bataia-i Sfanta pentru otrepe … in mocirla cu otrepele’mputite !