Prim-ministrul suedez Ulf Kristersson a declarat că Suedia va fi pregătită să găzduiască arme nucleare NATO pe teritoriul său în cazul unui război.
Pe măsură ce se aflau în proces de aderare la NATO, atât Finlanda, cât și Suedia au menționat posibilitatea de a adăposti bombe nucleare ca parte a acordului de partajare nucleară al NATO.
În decembrie 2023, autoritățile suedeze și-au exprimat intenția de a deschide potențial 17 unități militare forțelor americane. Acest acord trebuie aprobat de Riksdag, Parlamentul suedez, în iunie 2024, potrivit Aerotime.
Combinat cu cele 15 baze ale Finlandei care făceau parte dintr-un Acord bilateral de cooperare în domeniul apărării semnat la 18 decembrie 2023, acest lucru ar aduce totalul la 32 de noi baze americane în Europa de Nord.
Odată cu aderarea Suediei la NATO, problema depozitării armelor nucleare pe teritoriul său a devenit din nou subiect de dezbatere, mai multe ONG-uri și partide politice împotrivindu-se ideii și cerând guvernului să-și clarifice poziția.
La 13 mai 2024, prim-ministrul suedez Ulf Kristersson a adresat întrebarea într-un interviu pentru Sveriges Radio:
„Dacă există un război împotriva noastră pe teritoriul nostru, în care Suedia este atrasă după un atac al altora, situația este complet diferită”, a comentat Kristersson. „Întreaga alianță NATO beneficiază apoi de umbrela nucleară care trebuie să existe în democrații atâta timp cât țări precum Rusia dețin arme nucleare.”
În timpul Războiului Rece, partajarea nucleară a NATO a fost instituită pentru a asigura un răspuns rapid la potențialele amenințări nucleare din partea unor țări precum fosta Uniune Sovietică. Ca parte a acestui acord, mai multe state membre NATO europene, precum Belgia, Germania, Italia, Țările de Jos și Turcia, au găzduit bombe nucleare americane B61 în diferite baze.
În aprilie 2024, ca răspuns la desfășurarea armelor nucleare tactice rusești în Belarusul vecin, președintele polonez Andrzej Duda a declarat că Varșovia ar fi dispusă să accepte desfășurarea de arme nucleare pe teritoriul său dacă NATO va considera că este necesar.
E ok, fiecare si alege moartea. Nu i problema daca Rusia, China si iranul vor desfasura rachete nucleare in toata america de Sud, africa, asia
Armele nucleare amplasate de SUA in Turcia (1952) au fost cauza care a dus la amplasarea de arme nucleare sovietice in Cuba.
Dupa cateva luni de confruntari SUA – URSS in 1962 (criza rachetelor) le-au venit mintile la cap americanilor si rusilor:
si-au retras bombele din Turcia si Cuba.
Povestea propagata in presa (in RomGleza s-ar numi „narativ”) e ca URSS, tam-nesam, s-a apucat sa puna rachete in Cuba si a amenintat securitatea SUA… dar realitatea a fost si este ca azi Rusia nu are arme nucleare in afara granitelor sale, pe cand SUA… nu mai stie prin ce tari le-a plasat.
Belgia nu a reusit nici pana azi sa scoata bombele nucleare americane de pe teritoriul sau, deci a incercat.
Suedia si Polonia nu invata nimic din pataniile altor tari.