În zilele de 27 și 28 iulie, la Sankt-Petersburg se desfășoară summitul Africa-Rusia, al cărui obiectiv este – în opinia analiștilor politici – de mare importanță pentru Moscova: aprofundarea relațiilor Rusiei cu țările continentului african și un prilej de a-și evalua aliațîi pe care poate conta în Africa.
Specialiștii occidentali în acest dosar constată că multe lucruri s-au schimbat de la prima ediție a summitului Rusia-Africa ce a avut loc în 2019 la Soci. Această nouă întâlnire îi va permite Moscovei să vadă pe cine poate conta în Africa, într-un moment în care aceste continent apare foarte divizat în privința atitudinii față de invadarea Ucrainei de către ruși. Reamintim că la primul summit, cel de la Soci, s-au deplasat 43 șefi de stat africani. Nu este cert că și la summitul actual va exista o prezență la fel de numeroasă, dar dorința Moscovei este să-i convingă pe aliații africani să-și mențină încrederea în colaborarea cu Rusia. A nu se uita faptul că, în ultimele luni, șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, și-a multiplicat considerabil vizitele în țările africane, în timp ce omologul său ucrainean, Dmitro Kuleba, s-a aflat în Guineea ecuatorială până în ultimele câteva zile de dinaintea summitului de la Sankt- Petersburg, încercând să dezmintă manevrele rușilor și să spună africanilor că actualul summit va servi exclusiv drept ”instrument de propagandă” pentru spălarea reputației lui Vladimir Putin.
În urmă cu câteva zile, Rusia a acuzat aliații occidentali ai Ucrainei, între care Franța, că exercită presiuni fără precedent pentru a descuraja șefii de stat africani să meargă la Sankt-Petersburg. O serioasă preocupare este izolarea tot mai evidentă a lui Vladimir Putin în plan internațional, iar în Africa și mai evident. După luni de zile de speculații, Vladimir Putin, care este vizat de un mandat de arestare al CPI, a fost nevoit să renunțe la a mai participa la summitul BRICS ce va avea loc la finele lunii august în Africa de Sud.
Cerealele, o miză majoră
La acest summit sunt așteptate anunțuri care să prevadă ”un mai ușor acces al țărilor africane la alimente, îngrășăminte, tehnologii și la resurse energetice”. Recent, Moscova a decis însă să nu mai participe la acordul cerealier privind exporturile de cereale ucrainene prin Marea Neagră. O decizie cu greu impact negativ asupra inflației și a securității alimentare a continentului african, motiv pentru care numeroase țări africane se găsesc în situația dramatică a dependenței uneori totale de cerealele ruse și ucrainene. Or, la acest summit, Putin va cere ceva în schimb: facilitarea exporturilor Rusiei de cereale, material agicol și mai ales îngrășăminte prin ridicarea sancțiunilor economice ce o vizează. Concomitent, Vladimir Putin a promis deja ajutoare și înlocuirea cerealelor ucrainene ce au destinații în Africa. Unora dintre țările aficane ”aflate în nevoie” li se promit unele ”donații specifice”. S-a aflat că, în ultimele luni, Rusia a oferit ”donații strategice” de îngrășăminte unor țări africane care se confruntă cu grave dificultăți de aprovizionare, făcând astfel din îngrășămintele sale un nou instrument diplomatic.