Liderii celor 28 de state membre ale Uniunii Europene, reuniți miercuri și joi într-un cadru informal la Salzburg, nu au reușit să facă progrese notabile în punctele de mare interes, în chestiunile cele mai fierbinți la ora actuală în Europa, cum ar fi cele privind plecarea Regatului Unit din UE sau migrația. Dezbaterile pe temele respective, remarcă majoritatea corespondenților de presă prezenți la eveniment, au cunoscut totuși momente de adevăr, de clarificări și chiar schimburi dure de replici. Progresele realizate nu sunt de greutate, nu oferă soluții apropiate și sigure în chestiuni ce pun, până la urmă, în discuție existența Uniunii.
Mai întâi în chestiunea migrației: în plină pre-campanie pentru alegerile europene din luna mai anul viitor, forțele antimigrație sunt în plină acțiune și unica temă ce-i apropie este protejarea frontierelor: întărirea agenției Frontex, o politică de retrimitere a migranților economici în țările lor, parteneriatul cu țări precum Egiptul sau Marocul privind controlul traficanților de migranți și propunerea organizării unui summit al Ligii Arabe pe această temă. Ideea unei soluții europene privind primirea de migranți de către țările UE, pentru care Parisul a făcut cele mai mari presiuni, nu a progresat.
A reținut atenția poziția fermă în chestiunea migrației exprimată la final de președintele Franței. Europenii, «atunci când permit prosperitatea popoarelor lor dar refuză să primească nici măcar un refugiat, nu respectă nicio regulă, a spus Macron, ei sunt cei ce creează tulburările… La un moment dat, reglementarea situației se va face foarte simplu… țările care nu vor o mai mare solidaritate vor ieși din Schengen, țările care nu vor mai multă Europă nu vor mai obține fonduri structurale și, deci, va trebui ca în primăvara următoare să avem această discuție a adevărului».
Congresul conservatorilor britanici
Acesta este o altă formă de constrângere politică ce a blocat discuțiile referitoare la Brexit. Theresa May are de reglat problemele cu cei ce se opun Brexit la sfârșitul acestei luni, cu prilejul congresului conservatorilor, propria formaţiune politică, ce se va ține la Birmingham. Ca atare, la Salzburg, doamna May nu a avut nicio marjă de manevră pentru a face cel mai mic gest către cei 27 parteneri de dezbateri. Miercuri seară, la întâlnirea cu jurnaliștii prezenți la Salzburg, domnia sa a adoptat totuși o atitudine combativă față de europeni.«Așa cum Regatul Unit și-a modificat poziția, și Uniunea Europeană ar trebui să procedeze la modificări în pozițiile sale privind Brexit», a pretins doamna May, revenind cu precizarea că, în niciun caz, nu va fi organizat un nou referendum pentru consultarea britanicilor în privința ieșirii din Uniunea Europeană. Extrem de fermă a continuat să fie în punctul-cheie al blocajului actual al negocierilor cu Bruxellesul, frontiera irlandeză. Propunerile actuale ale Comisiei Europene, a repetat și cu acest prilej dna May, «sunt inacceptabile», întrucât ele ar «pune în cauză integritatea constituțională și economică» a Marii Britanii.
Un front comun european
În fața acestei poziții a premierului britanic, remarcă jurnaliștii de la «Les Echos», europenii au adoptat o poziție reprezentând «un amestec între deschidere privind forma, cu fermitatea în privința principiilor». Emmanuel Macron a insistat în conferința de presă de joi asupra necesității menținerii integrității pieței unice. Ceea ce a fost interpretat de presă și analiști politici drept refuzul de a se accepta actualul plan britanic («Chequers») care constă, de fapt, în continuarea schimburilor comerciale britanice, fără vreun obstacol, cu Uniunea Europeană. Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a afirmat, și el, că scenariul propus de Londra «subminează fundamentul pieței unice europene». Iar Angela Merkel concluziona că «nu poate exista un compromis în privința pieței unice europene». Joi după-amiază, Emmanuel Macron, la finalul summitului, a fost și mai categoric, folosind chiar un ton nervos: propunerea britanică «nu este acceptabilă, a spus el, deoarece piața unică este de interes vital pentru europeni». Pe acest fond de neînțelegeri clare, Donald Tusk a sugerat ținerea unui «summit al ultimei șanse» în 17-18 noiembrie, cu precizarea că el nu va avea loc decât în cazul unor reale progrese la negocierile din săptămânile următoare.
Apel la o apropiere de idei
Cancelarul austriac Sebastian Kurz, a cărui țară exercită în prezent președinția semestrială a UE, a considerat în conferința de presă finală a summitului că «în spatele luărilor de poziții dure în presă, cele două părți sunt conștiente că nu se poate ajunge la o soluție decât dacă fiecare face un pas către celălalt interlocutor». La acest punct de vedere pare să se fi alăturat și negociatorul-șef din partea UE, Michel Barnier, promițând o «ameliorare» a poziției europene în privința frontierei irlandeze. El a emis ideea unei simplificări a viitoarelor proceduri vamale ce vor fi menținute între Marea Britanie și Irlanda de Nord și insistă ca majoritatea mărfurilor să fie scutite de un control strict în porturi. La rândul sau, doamna May s-a declarat gata să prezinte, foarte curând, noi propuneri privind acest subiect.