(corespondenţă din Strasbourg)
Cei 28 de șefi de stat și de guvern ai țărilor membre ale Uniunii Europene s-au reunit miercuri seară, la Bruxelles, în cadrul unui summit extraordinar organizat cu doar două zile înaintea expirării termenului suplimentar (12 aprilie) acordat Londrei pentru a găsi soluția acceptată de parlamentarii britanici, dar și de europeni, pentru plecarea «ordonată» a Regatului Unit din Uniune. Liderii europeni, s-a aflat după primele discuții de miercuri seară, par a fi – la modul global – deschiși la ideea unei noi amânări, dar nu toți o concep identic. Nu există o poziție comună privind durata amânării și nici asupra condițiilor în care să fie acordată.
Încă de la primele schimburi de opinii, relatează corespondentul la Bruxelles al RFI, a reieșit că nu mai rămâne în picioare propunerea doamnei Theresa May privind o amânare a Brexitului până la 30 iunie. În plus, au apărut alte două teze ce trebuie de asemenea reconciliate. Pe de o parte, sunt cei precum Austria și Franța, care sunt în favoarea unei amânări de scurtă durată, iar pe de altă parte, cei precum Angela Merkel sau Donald Tusk, președintele Consiliului European, care consideră că Theresa May nu va reuși să obțină rapid votul în favoarea acordului de «divorț» realizat de domnia sa cu Bruxellesul. Angela Merkel propune o amânare a plecării Regatului Unit din UE în 2020, premierul olandez evocă sfârșitul lui 2019. Toți, însă, vor ca menținerea Regatului în UE să nu pună în pericol funcționarea Uniunii. O idee repetată cu insistență mai ales de președintele Franței, Emmanuel Macron, încă de la sosirea sa la Bruxelles. «Noi, a spus domnia sa, avem un proiect european. Referendumul britanic a avut loc în urmă cu 34 de luni și ideea-cheie pentru noi este ca acest proiect european să fie menținut în coerenţă și să fie continuat»… «Este deci indispensabil, a continuat președintele francez, ca nimic să nu compromită proiectul european în lunile următoare. Sunt în joc viabilitatea și unitatea proiectului european», a subliniat Emmanuel Macron. Extrem de important este și faptul că, între condițiile evocate la Bruxelles pentru a se decide o nouă amânare a Brexitului, a figurat și refuzul tuturor membrilor UE de a renegocia acordul. Unii dintre liderii europeni refuză și ideea dreptului de veto pentru Regatul Unit (în perioada amânării) la decizii ce nu privesc decât pe ceilalți 27 membri ai UE (bugetul viitor al UE sau numirea președinților Comisiei Europene sau al Consiliului European).
Theresa May a venit la summit «cu mâna goală»
Spre surprinderea tuturor, relatează corespondenții RFI și ai ziarului «Les Echos», dna May a venit la acest summit extraordinar – cu o miză imensă nu doar pentru Londra, ci și pentru întreaga Uniune Europeană – «cu mâna goală». Toți cei 27 încă parteneri o așteptau cu o propunere de amânare a Brexitului «foarte clară». A venit, însă, fără promisul «plan B» după respingerea în trei rânduri de către parlamentul britanic a textului acordului la care ajunsese ea la negocierile cu Bruxellesul în luna noiembrie anul trecut. Doamna May a venit la Bruxelles să ceară o amânare până în 30 iunie, în speranța – fără a avea deci certitudine – că, până atunci, va găsi un acord cu opoziția laburistă care să fie acceptat de deputații britanici. Din păcate, discuțiile cu laburiștii, ce urmează a fi reluate joi, nu par a avea sorți de izbândă. Va trebui, astfel, supus atenției și dezbaterii un alt plan de ieșire ordonată a Regatului Unit din Uniunea Europeană, idee preferată de toate părțile în dezbateri.