Reuniți vinerea și sâmbătă trecută la Osaka, în Japonia, liderii țărilor membre ale G20 au purtat negocieri până în ultimul minut, îndeosebi asupra celor două teme din cele mai spinoase aflate pe agenda reuniunii – comerțul și adoptarea unor măsuri pentru combaterea efectelor schimbărilor de climă. În ciuda deciziilor luate în cele din urmă, în pofida divizării «celor 20» și mai ales a frondei lui Donald Trump în ambele subiecte menționate, concluzia generală este că rămâne mult de lucrat pentru concretizarea a ceea ce s-a decis.
Previziunile pesimiste, spun trimișii speciali ai ziarului «Les Echos» la Osaka, s-au înșelat. G20 nu a dispărut încă, chiar dacă legitimitatea sa este în continuare subiect de opinii și contraopinii. Șefii de stat și de guvern ai țărilor G20 s-au contrazis – uneori în termeni duri – asupra textului final al declarației acestui summit care, de fapt, relua oarecum aceiași termeni existenți în comunicatul final precedentului summit G20 de anul trecut, de la Buenos Aires. Negocierile, spun surse informate apropiate delegațiilor «celor 20», au fost aprinse, experții lucrând zi și noapte de vineri până sâmbătă dimineață la orele 5,00, «în încercarea de «a salva faţa» în privința celor două subiecte spinoase, clima și comerțul». Din păcate, fără succes deplin.
S-a menținut o coeziune în privința climei
În ceea ce privește necesitatea unor măsuri privind combaterea efectelor dezastruoase ale schimbărilor de climă, G20 a reușit – nu fără efort – să mențină coeziunea a 19 state din acest grup, gata să pună în aplicare angajamentele din acordul de la Paris. S-a aflat între altele că, în final, Brazilia și Turcia, ba chiar și Arabia Saudită, țări ce înclinau spre părăsirea acordului de la Paris, au rămas alături de majoritatea «celor 19». Se spune că un rol important în strângerea rândurilor în jurul celor preocupați de efectele încălzirii climei pe Terra l-au avut europenii și Canada. Emmanuel Macron anunța la conferință de presă finală – într-o exprimare specială – că «a fost convins Donald Trump să-i lase pe ”cei 19” să lucreze». Președintele francez a subliniat că membrii G20 vor trebui să «meargă mult mai departe» decât s-a prevăzut în declarația finală a summitului de la Osaka. Subliniind importanţa reconstituirii Fondului verde, anul acesta în toamnă, Macron a anunțat că se va deplasa personal la COP25, ce se va ține în luna decembrie în Chile. A reținut atenția o declarație fermă a lui Emmanuel Macron în privința țărilor care dau semne de ieșire din acordul climatic de la Paris. «Clima merge în pas cu socialul și cu comerțul… Eu nu vreau să semnez acorduri comerciale cu cei care nu sunt legați prin acordul climatic de la Paris, care nu respectă angajamentele noastre în materie de biodiversitate», a spus categoric Macron, vizându-l în special pe omologul său brazilian, cu care a purtat convorbiri separate.
Reformarea OMC
Angela Merkel a relevat că, în urma discuțiilor referitoare la comerțul mondial, «a fost consemnat același rezultat ca la summitul de la Buenos Aires de anul trecut, respectiv «un nou angajament pentru un comerț internațional just, transparent și fără discriminare». S-a reafirmat urgența reformării Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), a mai declarat presei Angela Merkel. În opinia lui Emmanuel Macron, timpul presează în privința comerțului. «Trebuie operată reforma OMC, suntem prea lenţi în reformarea multilateralismului comercial», a spus cu regret Macron. În opinia sa, miniștrii Comerțului ai țărilor G20 vor trebui să facă eforturi urgente pentru a grăbi realizarea de progrese în dosarul comercial înaintea conferinței ministeriale a OMC din iunie 2020, în Kazahstan. Această reformă înseamnă înainte de toate respectarea proprietății intelectuale, reglementarea problemei supracapacităţilor de producție, în special la oțel, precum și soluționarea problemei subvențiilor mascate, a subliniat președintele Franței.
În cele două zile de dezbateri, liderii țărilor G20 au adoptat în unanimitate un acord ce consacră voința lor de a lupta mai eficient împotriva dispersării prin Internet a cuvintelor, ideilor ce propagă ura, terorismul. A fost de asemenea aprobată decizia miniștrilor de Finanțe ai țărilor OECD de a aplica, până în 2020, un cadru fiscal internațional și un acord privind digitalizarea economiei.
În dezbatere, utilitatea G20
Această idee s-a desprins deja în urma summiturilor G20 de la Hamburg, în 2017, și de la Buenos Aires din 2018. Utilitatea G20 este pusă tot mai des în discuție, prioritar de către Emmanuel Macron. În opinia sa, s-ar putea ca ONU să fie cadrul cel mai adaptat pentru discuții privind clima pe planeta noastră. El sugerează alte moduri de abordare a problemelor, inclusiv cel al coalițiilor între actori – state, industriași, asociații – grupați pe subiecte precise.