Renovarea fondului de clădiri este unul dintre obiectivele prioritare pentru reducerea consumului de energie și de CO2 la nivelul Uniunii Europene (UE). În ciuda eforturilor politice, a gamei largi de măsuri de reglementare, a instrumentelor financiare și a inițiativelor care au dus la îmbunătățiri tehnice notabile ale fondului de clădiri, consumul de energie, atât în sectorul public, cât și în cel rezidențial, nu a înregistrat încă reducerea drastică necesară pentru atingerea obiectivelor stabilite. Clădirile publice, despre care se așteaptă să dea tonul în ceea ce privește renovarea aprofundată, au beneficiat de lucrări de renovare de mulți ani în Europa Centrală și de Est (ECE), însă o proporție semnificativă din acestea nu generează economii de energie adecvate.
Energy Policy Group (România), Center For Energy Efficiency EnEffect (Bulgaria), Polish Network Energie Cités (Polonia) și Regional Energy Agency North (Croația) s-au asociat în cadrul proiectului OUR-CEE, o inițiativă care abordează problema renovărilor neperformante în clădirile publice și modalitățile de soluționare a acesteia, concentrându-se pe patru țări din Europa Centrală și de Est care se confruntă cu un stoc de clădiri vechi și ineficiente, cu un volum scăzut al renovărilor comparativ cu majoritatea țărilor din UE, dar și cu ambiții reduse în ceea ce privește rata renovărilor. Concluziile proiectului vor sprijini accelerarea renovării aprofundate în ECE și atingerea obiectivelor UE în materie de eficiență energetică.
Ca primă etapă a proiectului, membrii OUR-CEE au elaborat studii de referință pentru România, Bulgaria, Polonia și Croația. Studiile oferă o perspectivă asupra amplorii problemei renovărilor neperformante în fiecare țară participantă la proiect, prezintă posibilele motive care ar putea sta la baza renovărilor energetice subperformante și înaintează o serie de recomandări de politici pentru a îmbunătăți performanța și impactul viitoarelor renovări ale clădirilor publice pentru fiecare țară.
„Eficientizarea fondului de clădiri al României este esențială pentru mitigarea schimbărilor climatice, asigurarea economiilor de energie și furnizarea unui mediu de trai confortabil și sănătos. Politicile și țintele de renovare a clădirilor reprezintă doar o parte a acestui efort – esențial este și ca lucrările de renovare să fie performante si atent monitorizate, pentru a asigura că economiile de energie realizate sunt pe masura celor planificate și a investițiilor realizate. În România, lipsa monitorizării performanței energetice după renovarea clădirilor este unul dintre factorii care riscă un decalaj de performanță energetică ce poate pune în pericol țintele asumate de țara noastră pentru eficientizarea energetică a clădirilor” declară Luciana Miu, Head of Clean Economy al EPG.
Performanța fondului de clădiri din România s-a îmbunătățit constant, deși lent, înregistrându-se unele progrese în atingerea obiectivelor de renovare. Cu toate acestea, sectorul de renovare din România se confruntă cu provocări semnificative în ceea ce privește valorificarea potențialului de economisire a energiei. Deși cadrul politic și cadrul juridic din România au stabilit standarde și măsuri specifice pentru performanța energetică în sectorul renovării, atingerea acestor standarde a întâmpinat diverse bariere, legate de metodologiile naționale de calcul al performanței energetice, de lacunele de cunoștințe privind fondul național de clădiri, de practicile de monitorizare și evaluare și de procesele de certificare, de gestionarea și modul de utilizare a clădirilor după renovare.
Pentru a depăși aceste bariere și a accelera rata și calitatea renovărilor în materie de eficiență energetică, este esențial să îmbunătățim baza de date privind fondul național de clădiri, să stabilim cadre solide de monitorizare și evaluare pentru a ne asigura că obiectivele de performanță energetică sunt îndeplinite și că economiile reale de energie se aliniază la rezultatele preconizate, să consolidăm capacitatea administrativă atât la nivel național, cât și la nivel local. În cele din urmă, creșterea gradului de conștientizare și a cunoștințelor privind eficiența energetică în rândul ocupanților clădirilor va contribui la atenuarea problemelor legate de comportamentul ocupanților care au un impact asupra consumului de energie.
Partenerii EPG, Center For Energy Efficiency EnEffect (Bulgaria), Polish Network Energie Cités (Polonia) și Regional Energy Agency North (Croația) au redactat studii similare, pe care le puteți găsi pe siteul proiectului OUR-CEE.
Un nou limbaj de lemn se propaga dinspre UE:
Pasamite UE nu mai poare de grija planetei.
De fapt lupta impotriva incalzirii climatice e un pretext pentru adoptarea de noi tehnologii care sa scada dependenta de gaz si petrol (pentru ca tarile membre nu prea mai au astfel de resurse).
Pe de alta parte incalzirea climatica de pana acum a redus consumul de hidrocarburi pentru ca iernile au devenit mai blande!
Ipocrizia UE apare cand declarativ se doreste trecerea la automobile electrice, panouri fotovoltaice si pompe de caldura, dar daca acestea sunt produse in China mai ieftin si in cantitati mai mari… nu mai sunt bune – in acest caz UE inventeaza taxe vamale excesive si isi forteaza proprii cetateni sa cumpere mai scump.