Organizația Salvați Copiii România anunță deschiderea taberelor estivale pentru copiii rămași singuri acasă, însingurați o dată în plus pe perioada vacanței de vară. Datele oficiale arată că aproape 30.000 de copii români1 sunt în grija rudelor, după ce ambii părinți sau unicul părinte susținător au fost nevoiți să plece peste granițe, pentru a le putea asigura copiilor un trai decent în țară.
Prima tabără va avea loc la Sinaia, în perioada 15-19 iulie și marchează începutul unei serii de activități recreative și de socializare destinate copiilor cu părinții plecați la muncă în străinătate, cu focus pe perioada vacanțelor. Astfel, 120 de copii din județele Argeș, Caraș-Severin, Iași, Hunedoara, Vaslui își vor petrece împreună aventura vacanței de vară.
Fenomenul copiiilor rămași singuri acasă
Deși datele ANPDCA vorbesc despre 92.027 de copii cu unul sau ambii părinți nevoiți să muncească peste granițe la finalul anului 2018, proporțiile fenomenului sunt mult mai dramatice. Dintre aceștia, 16.331 au ambii părinți plecați la muncă în străinătate și 12.806 de copii au unicul părinte susținător peste granițe. Pentru 2017, ANPDCA a raportat un număr de 94.896 de copii aflați în grija unui singur părinte sau a rudelor, dar cifrele obținute de Ministerul Educației Naționale de la Inspectoratele Școlare Județene pentru finalul anului 2017 indică un număr mult mai mare, de 159.038 de copii cu părinții plecați în străinătate.
Nici datele provenite din sistemul educational nu sunt complete, surprinzând doar numărul copiilor integrați în sistemul de învățământ – preșcolari și școlari cu vârsta între 3-17 ani – și neincluzând copiii de vârstă antepreșcolară și pe cei neînscriși la școală/în abandon școlar.
”Copiii rămași singuri acasă, ai căror părinți muncesc în străinătate, pentru ca ei să aibă în țară o viață mai bună, reprezintă un fenomen sociologic complex, care trebuie abordat atât social, cât și psiho-emoțional. Sunt copii puternici, dar vulnerabili, care au nevoie de relații sociale și de timp de calitate cu ceilalți. În timpului anului școlar, lucrăm cu acești copii în centre specializate, unde pedagogii și psihologii Salvați Copiii le vin în întâmpinare, îi ascultă. În timpul verii, când școlile intră în vacanță, sentimentul de singurătate și uneori de abandon se acutizează, de aceea am pus la cale aceste tabere în care niciun copil să nu fie lăsat singur”, a explicat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.
Tabăra de la Sinaia marchează începutul unei serii de activități recreative și de socializare destinate copiilor cu părinții plecați la muncă în străinătate, cu focus pe perioada vacanțelor. Activitățile recreative și celelalte activități de suport – educațional, social și psihologic – destinate copiilor cu părinții plecați la muncă în străinătate și reprezentanților lor din centrele Salvați Copiii din județele Argeș, Caraș-Severin, Hunedoara, Iași, Vaslui (șase centre de zi) sunt realizate cu sprijinul financiar al PEPCO România.
“Ne bucurăm mult că avem oportunitatea să contribuim, alături de Salvați Copiii, la organizarea taberelor deoarece suntem perfect conștienți de magnitudinea acestui fenomen sociologic, dar mai ales de impactul de durată pe care absența unui părinte sau, în cazuri extreme, a amândurora, îl poate avea asupra unui copil. Acest proiect derivă, de altfel, din strategia noastră de CSR, prin care ne dorim să sprijinim copiii din comunități vulnerabile sau defavorizate, să le oferim condițiile necesare pentru o dezvoltare sănătoasă și să ne asigurăm astfel că noile generații beneficiază de șanse egale în viață. Toate eforturile noastre din perioada următoare sunt canalizate către astfel de proiecte, prin care copiii sunt încurajați să își continue studiile și să își petreacă timpul liber într-un mod constructiv, să își dezvolte pasiunile și să se dezvolte armonios.”, a adăugat Anca Radu, Director Operațional PEPCO România.
” Iarba verde de acasa ! „