Una dintre procedurile folosite în recuperare medicală este terapia TECAR. Acronimul TECAR provine de la „transferul electric capacitiv și/sau rezistiv” și este o metodă foarte avansată folosită pentru recuperare medicală. Este acea procedură care este utilizată pentru a stimula procesul natural de vindecare a organismului. În acest sens este folosită energia electromagnetică pentru a diminua durerile la nivel articular și muscular.
Ce este terapia TECAR?
Scopul acestei proceduri este de a permite pacienților să resimtă o ameliorare semnificativă a disconfortului cauzat de dureri tocmai pentru a nu mai fi necesară o intervenție chirurgicală. Prin faptul că această metodă folosește efectul de încălzire, vorbim despre o formă modernă de termoterapie. Efectele acestei proceduri vizează relaxarea musculară, diminuarea inflamatiilor, dar mai ales regenerarea în mod accelerat a procesului natural la nivel de țesuturi.
În funcție de zona supusă tratamentului și de starea de sănătate a pacientului, terapia aceasta poate oferi diverse beneficii. Totuși, trebuie punctat faptul că pentru anumite condiții medicale, terapia aceasta trebuie să fie utilizată cu precauție, pentru a se evita complicațiile.
Când se folosește TECAR?
Terapia TECAR este folosită într-o gama variată de afecțiuni și probleme de sănătate. Pacienții care sunt diagnosticați cu afecțiuni precum tendinită, bursită, artroză, sindromul de tunel carpian, pubalgie, lombalgie, luxații la nivelul gleznelor, rupturi musculare, cervicalgie, spondilartroză, fracturi, neuropatie, dureri lombare sau lombosciatică, pot să beneficieze de pe urmă ședințelor terapiei TECAR.
Dincolo de aceste afecțiuni, TECAR este recomandată și pacienților care au nevoie de reabilitare în urma intervenției chirurgicale, de tratarea traumelor sportive sau pentru diminuarea durerilor provocate de cancer sau de tratamentul împotriva cancerului.
Prin prisma specificului acestei terapii, metodele pot fi aplicate atât în timpul ședințelor de masaj, cât și pe durata mișcărilor active. Pacientul nu are nevoie de o imobilizare pe durata aplicării metodelor. De asemenea, pacientul se poate bucura și de o senzație plăcută în corp atunci când căldura generată prin această tehnologie modernă se răspândește în corp.
În urma procedurii TECAR pacientul poate beneficia de stimularea metabolismului celular, de un efect miorelaxant și antispastic, de un efect antiinflamator și antiedematos, dar și de un efect antialgic și endorfinic. În același timp are beneficii importante în afecțiunile circulatorii și în stimularea drenajului limfatic prin absorbția toxinelor și prin diminuarea timpilor de vindecare.
Când se recomandă și când nu terapia TECAR?
Terapia TECAR este folosită frecvent de către sportivi pentru o recuperare mai rapidă după accidentări. Pacienții cu dureri cronice de spate, cei cu dureri musculo-scheletale sau care se recuperează după o leziune musculo-scheletală pot apela la această procedură. Inclusiv persoanele care fac deja kinetoterapie sau care intenționează să accelereze procesul de vindecare pot să opteze pentru această procedura.
De cealaltă parte, sunt afecțiuni care pot împiedica pacienții să folosească terapia TECAR. Printre afecțiunile acestea amintim tromboză venoasă profundă, embolismul, atacul de cord recent, reacția alergică sau leziunile deschise și care încă sângerează.
Dacă îți dorești să beneficiezi de procedurile terapiei TECAR, poți apela la Koly Medical. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.kolymedical.ro.