Eugen Măruță (gds.ro)
Ultimul grup energetic de la Termocentrala Ișalnița a fost oprit și nu mai produce energie.
În momentul de față, s-a intrat într-un program de rezervă tehnică pentru o perioadă de 2 ani de zile. Potrivit sindicatelor din cadrul sucursalei, în ultimele zile, în lipsa activității de bază se face curățenie și reparații la diferite echipamente. Prin urmare, nu se mai produce energie electrică.
Termocentrala de la Ișalnița a fost pe vremuri mândria Complexului Energetic Oltenia. Aici au funcționat la un moment dat și opt blocuri energetice și se produceau peste o mie de megawați. Era locul în care orice energetician din Dolj și din Oltenia îşi dorea să lucreze. Rând pe rând, blocurile energetice s-au închis. De asemenea, ultimul grup al termocentralei de la Ișalnița a intrat în rezervă la 1 ianuarie 2024. Programul de menținere în rezervă este de 2 ani.
”Nu cred că va mai fi reluată activitatea”
Sindicatele nu sunt deloc optimiste cu privire la reluarea activității la Sucursala Electrocentrale de la Ișalnița. Aici ar trebui ca peste 2 ani să fie inaugurat un grup pe gaze naturale în colaborare cu societatea ALRO. Totul este însă abia în faza de proiect. „Privind activitatea Termocentralei Ișalnița, se află conform planului de restructurare în rezervă.
Din vorbe, suntem pregătiți să pornim când un grup din CEO, mai exact Turceni intră în reparație sau se oprește accidental. Însă, părerea mea este că după lunile de iarnă, Ișalnița nu va mai porni. În ceea ce privește personalul, eu sunt îngrijorat. Fiind un an electoral, veniturile cred că nu ne vor fi afectate, însă, după terminarea alegerilor, se va tăia în carne vie. Iar noi nu avem negociat nimic de sindicate în ceea ce privește protecția socială a celor care vor rămâne pe drumuri. Nu se mai fac nici măcar cârpeli, instalațiile merg din inerție, îngropate în cenușă și cărbune.
Chiar dacă ei – Directoratul, ne liniștesc din vorbe, se vede în rândul nostru, cei care lucrăm în producție, că finalul este aproape și inevitabil”, a declarat Nicușor Văduva, lider de sindicat la Termocentrala de la Ișalnița.
Vor grup pe gaze la Ișalnița
Este de amintit că în Planul de restructurare al CEO se menționează că o societate cu capital mixt/SPV va fi înființată în vederea construcției unei centrale cu ciclu combinat pe gaz natural de 850 MW la Ișalnița. Aceasta va înlocui blocul 7 și respectiv blocul 8, ambele de 315 MW pe lignit. Din asociere va face parte compania ALRO.
Cota CEO deținută din capitalul social, de 59,9% din societatea mixtă, reprezintă o contribuție de 65 de milioane de euro. Investitorul selectat, ALRO SA, va participa cu o cotă deținută din capitalul social de 40,1%, reprezentând o contribuție de peste 43,5 milioane de euro.
Valoarea totală a proiectului este estimată la 506 milioane de euro. Proiectul a primit finanțare și din Fondul de Modernizare, iar noua societate mixtă (SPV) va beneficia de o finanțare nerambursabilă de 50% din proiect.
Guvernul României urmează să plătească aceste sume direct către noul SPV, în calitate de beneficiar final al Fondului de Modernizare, pe baza contractului de finanțare care va fi încheiat între SPV și Ministerul Energiei. De asemenea, proiectul va beneficia de o finanțare bancară pentru care CEO a mandatat o bancă comercială importantă să acționeze în rol de aranjor al sindicalizării. Termenul de punere în funcțiune a centralei electrice pe gaze de la Ișalnița este anul 2026, însă se înregistrează o întârziere de cel puțin doi ani în ceea ce privește implementarea proiectului.
TOTI CEI CARE AU APROBAT SI EXECUTAT DISTRUGEREA ACESTUI COMPLEX TREBUIE SPANZURATI. INCEPAND CU PRESEDINTII DE TARA, MINISTRI SI TERMINAND CU HIENELE DIN CONSILIILE DE ADMINISTRATIE. TEADAREA SE PEDEPSESTE ASA