Marți seară, prin intermediul unui comunicat de presă, ELCEN a avut o nouă reacție privitoare la riscurile privitoare la asigurarea confortului termic pentru consumatorii din București. Primarul General al General al Capitalei este acuzat că oferă informații trunchiate despre reala situație din sistemul de termoficare. Redăm, în continuare, precizările producătorului de energie termică:
”ELCEN reacționează la declarațiile Primarului General, Nicușor Dan, referitoare la activitatea CET București Vest. Primarul General caută un țap ispășitor pentru a devia atenția de la problema reală a termoficării din București, făcând declarații trunchiate, fără prezentarea unor informații clare și complete.
Primarul General al capitalei informează opinia publică despre 8 avarii la CET București Vest, transmițând ideea că aceste avarii sunt cauza reală a problemelor din rețeaua de termoficare pe care Primăria Municipiului București o administrează.
Avariile de la CET București Vest la care face referire Primarul General, Nicușor Dan, au fost de fapt câteva declanșări tehnologice ale unor echipamente, mecanisme de protecție ce au funcționat conform parametrilor de siguranță și care au durat câteva ore, cu impact minim spre deloc în termoficare și, implicit, în locuințe. Niciun moment nu a fost oprită în acest sezon de iarnă livrarea de agent termic din CET București Vest. In orice situație de declanșare, a fost imediat pus in funcțiune un cazan de apă fierbinte. În aceste condiții, temperatura furnizată de cazanul de apă fierbinte, precum și inerția sistemului de termoficare, care este el insuși un acumulator de căldură, au aplatizat variațiile de temperatură, astfel că timpii reduși de funcționare defectuoasă în timpul declanșărilor nu s-au resimțit decât intr-o foarte mică măsură în termoficare, in sensul în care temperatura agentului termic livrat din CET București Vest a scăzut cu doar câteva grade, insesizabile în locuințe.
Prezentăm mai jos situația opririlor din cadrul CET București Vest:
29 decembrie 2024: interval oprire echipamente de bază: ora 4:45 – ora 10:03 (5 ore)
31 decembrie 2024: interval oprire echipamente de bază: ora 6:58 – ora 09:43 (2ore45min)
1 ianuarie 2025: interval oprire echipamente de bază: ora 4:25 – ora 08:02 (3ore37min)
2 ianuarie 2025: interval oprire echipamente de bază: ora 12:57 – ora 17:22 (4ore25min)
3 ianuarie 2025: interval oprire echipamente de bază: ora 07:45 – ora 21:10 (10ore35min)
10 ianuarie 2025: interval oprire echipamente de bază: ora 11:40 – ora 13:01 (1 oră21min)
14 ianuarie 2025: interval oprire echipamente de bază: ora 02:38 – ora 05:10 (2ore32min)
19 ianuarie 2025: interval oprire echipamente de bază: ora 06:05 – ora 17:55 (am informat aici: https://www.facebook.com/share/p/19ZZFQ5wmi/)
25 ianuarie 2025: interval oprire echipamente de bază: ora 00:00 – ora 08:34 (8ore34min)
Primarul General încearcă să arunce vina pe ELCEN pentru lipsa căldurii și a apei calde la consumatori, în timp ce problema reală a termoficării din București o reprezintă pierderile uriașe de apă (peste 2400 t/h) și incapacitatea Primarului General de a gestiona această situație dezastruoasă ce conduce la avarii frecvente în rețeaua de termoficare și întreruperi dese de alimentare cu apă caldă și căldură.
Dacă Primăria Capitalei și-ar fi respectat obligațiile financiare prin RADET și, ulterior, prin Termoenergetica, aceste centrale ar fi fost deja modernizate. Faptul că ELCEN a fost nevoită să funcționeze ani de zile sub presiunea unor datorii istorice și a unui flux financiar precar a împiedicat compania să facă investiții în retehnologizare.
Așa cum am mai precizat și în alte rânduri, ELCEN nu poate fi făcută responsabilă de starea avansată de degradare a conductelor de termoficare aflate în grija Primăriei Municipiului București, de pierderile din rețea, de avariile frecvente, de lipsa apei calde și neplata datoriilor curente. Incapacitatea Primarului General de a gestiona situația gravă a termoficării din București nu poate fi pusă în sarcina ELCEN. E nevoie de asumare, de respectare a angajamentelor PMB privind plata datoriilor (1.400.000.000 lei), de realizare a unui audit care să arate clar pierderile din rețea și de implementarea unor soluții clare și eficiente.
Temperaturiile livrate din CET-urile ELCEN 18 februarie 2025 ora 20:00:
CET București Vest: 96 grade C
CET București Sud: 96 grade C
CET Grozăvești: 96 grade C
CET Progresu: 95 grade C
Ar trebui primaria să meargă pe teren să vadă pe ce da bani că sunt numai puturoși în termoenergetica de la Crăciun până la sf ion nu a lucrat nimeni
Toata vara au stat degeaba și iarna îi apuca lucrări cine plătește Toata apa pierdută pe conducte
Nu era mai ușor să lucreze vara când erau instalațiile golite
Debransarea e solutia cunoscuta tuturor,
dar ea implica pierderea unor posturi de directori, cu secretare si masini la scara si cu pixuri care semneaza contracte de achizitii.
Mai bine platim subventii decat sa le dam voie oamenilor sa devina independenti termoenergetic… gandire electorala.