Infosan, singurul spital privat de oftalmopediatrie din România, trage un semnal de alarmă asupra riscurilor cauzate de creșterea utilizării dispozitivelor electronice în rândul copiilor.
Conform datelor Societății Române de Pediatrie, copiii sub 14 ani din România petrec în medie 4-5 ore pe zi în fața device-urilor. Această expunere prelungită la ecrane crește riscul de dezvoltare a miopiei și a altor afecțiuni oculare în rândul copiilor.
De asemenea, un studiu realizat de Organizația Salvați Copiii arată că intervalul de vârstă în care utilizarea rețelelor sociale devine semnificativă la copiii din România este de 5-10 ani, 32% dintre părinții cu copii de această vârstă afirmând că fiul / fiica lor utilizează TikTok, 21% Instagram, 19% Facebook și 17% Snapchat.
„Timpul petrecut în fața ecranelor este inevitabil în contextul actual, însă este esențial să controlăm durata și modul în care copiii folosesc aceste dispozitive. Vederea joacă un rol crucial în procesul de învățare, iar oboseala oculară poate influența capacitatea de concentrare și reținerea informațiilor. Recomandăm ca părinții să se asigure că cei mici beneficiază de consultații oftalmologice regulate pentru a preveni sau corecta eventualele probleme de vedere”, a declarat Dr. Andreea Ciubotaru, Director medical al Spitalului Infosan și Vicepreședinte al Societății Române de Strabologie și Oftalmopediatrie.
Specialiștii Infosan subliniază faptul că miopia este una dintre cele mai frecvente probleme de vedere care se dezvoltă la copii, iar timpul îndelungat petrecut în fața ecranelor poate accelera această afecțiune. În plus, alte simptome comune asociate cu utilizarea excesivă a dispozitivelor includ oboseala oculară, durerile de cap și senzația de ochi uscați.
Cu începerea noului an școlar, Infosan încurajează părinții să programeze consultații oftalmologice pentru copii, pentru a verifica sănătatea ochilor și a preveni potențialele probleme care ar putea afecta performanța academică. Un examen oftalmologic complet poate identifica la timp afecțiuni precum miopia, astigmatismul sau strabismul, asigurându-se astfel că elevii au toate condițiile necesare pentru a se concentra și a excela în procesul de învățare.
„Prevenția este cheia. Copiii nu sunt conștienți de problemele vizuale pe care le pot avea, de aceea este esențial ca părinții să fie proactivi și să acorde atenție oricăror semne de disconfort ocular ”, a adăugat Dr. Andreea Ciubotaru.
Infosan recomandă ca fiecare copil să aibă parte de o consultație oftalmologică anuală, mai ales în contextul creșterii timpului petrecut în fața ecranelor. Monitorizarea sănătății vizuale este un pas important pentru a asigura un an școlar productiv și fără probleme de sănătate care să afecteze rezultatele academice.
Pentru a preveni efectele negative ale timpului prelungit petrecut în fața ecranelor, Infosan recomandă părinților să implementeze o serie de măsuri simple și eficiente printre care stabilirea unor limite clare pentru utilizarea dispozitivelor digitale, mai ales în perioadele de vacanță, promovarea activităților recreative care să implice mișcare fizică și creativitate, încurajarea pauzelor regulate în utilizarea ecranelor și controale oftalmologice regulate.
Infosan este în prezent singurul spital privat de oftalmopediatrie din România. Infosan are misiunea de a elimina orbirea prevenibilă și deficiențele de vedere, prin empatie, competență și îngrijire personalizată fiecărui pacient, pentru a le îmbogăți viața.