Furajarea vacilor in timpul iernii este un aspect extrem de important, de care fermierii trebuie sa tina cont pentru a se asigura ca vor obtine in continuare productia de lapte si de carne pe care si-o doresc.
Avand in vedere animalele simt modificarile de temperatura, nevoile lor se schimba de asemenea. Specialistii de la Carmistin au realizat o lista cu cele mai importante detalii pe care crescatorii de vite trebuie sa le aiba in vedere, pentru a putea depasi sezonul rece cu succes.
Respectarea orarului biologic
Pentru inceput, fermierii trebuie sa stie cat de important este sa respecte orarul biologic al animalelor din punct de vedere al procesului de furajare. Cantitatea si calitatea sunt cele mai importante elemente care contribuie la hranirea corespunzatoare a vacilor, mai ales pe timpul iernii, atunci cand acestea au nevoi speciale.
De regula, este vorba despre perioada in care vacile devin gestante, asa ca trebuie sa li se acorde o atentie suplimentara. Mai mult, crescatorii de vite trebuie sa stie ca perioada de stabulatie dureaza, de regula intre 15 octombrie si 15 octombrie, cu mentiunea ca pot exista oscalatii de cateva saptamani, in functie de zona si de conditiile meteorologice.
Carmistin: furajarea vacilor, diferita la campie fata de deal
In ceea ce priveste furajarea vacilor, ea trebuie realizata inclusiv in functie de zona in care animalele sunt crescute. De exemplu, specialistii Carmistin sustin faptul ca vitele din zona de deal au intotdeauna nevoie de mai multa hrana, intrucat depun mai mult efort. De exemplu, fermierii trebuie sa adminitreze unei singuri vaci intre 25 si 35 de kilograme de hrana pe zi, pentru a-i oferi cele mai bune conditii de dezvoltare.
Hrana trebuie alternata
Vitele au nevoie de nutrienti sanatosi cu ajutorul carora sa se poata dezvolta. Recomandat este ca fermierii sa alterneze hrana pe care o ofera animalelor cel putin o data la cateva luni. Atunci cand vacile se satura de aceleasi furaje, exista sansa ca ele sa inceteze sa mai manance si pot ajunge chiar sa se imbolnaveasca.
Vacile de lapte
In ceea ce priveste hranirea vacilor de lapte, fermierii trebuie sa fie mult mai atenti. Ei pot folosi borhot de bere, care ramane in fabrici sau taitei de sfecla (circa 10-15 kilograme pe zi). Mai mult, crescatorii de vaci de lapte trebuie sa stie ca recomandat este sa le administreze acestora si un supliment de concentrate.
De exemplu, pentru vacile care au o productie de lapte intre 10 si 20 de kilograme pe zi, specialistii recomanda intre 200 si 250 de grame de concentrate pentru fiecare litru de lapte, iar atunci cand fermierii vor sa obtina productii mai mari, trebuie sa mareasca doza de concentrate la 300-400 de grame pentru fiecare litru de lapte.
Hranirea vitelor pe timp de iarna este esentiala. Aplicand metodele corecte, fermierii pot depasi perioada rece din an fara a intampina probleme si, in acelasi timp continuand sa obtina productia de lapte, respectiv de carne pe care si-o doresc.