Ochii tăi sunt în fiecare zi supuși unor numeroși factori nocivi externi, precum timpul îndelungat petrecut la calculator sau folosirea exagerată a telefonului mobil. Astfel, problemele de vedere nu reprezintă ceva ce ar trebui ignorat. Dacă acestea nu sunt depistate și tratate în timp util, pot deveni un adevărat impediment în viața de zi cu zi. De aceea, este foarte important să acorzi o atenție deosebită sănătății ochilor tăi și să apelezi la medici specialiști imediat ce simți că ceva nu este în regulă cu vederea ta. Pentru a putea face acest lucru, este esențial să cunoști măcar în mare cele mai comune afecțiuni ale vederii care pot apărea pe parcursul vieții.
Iată care sunt cele mai des întâlnite probleme de vedere și care sunt primele lor semne!
- Miopia
Miopia se numără printre principalele afecțiuni ale vederii care poate afecta atât copiii, cât și persoanele mature. Conform studiilor, aproximativ 35% din întreaga populație a lumii suferă de un anumit grad de miopie. Principalul simptom al său este incapacitatea de a vedea obiectele situate la distanță în mod clar. Cu toate acestea, dacă suferi de miopie poți resimți și dureri de cap sau senzația de „ochi obosiți”. Cauza acesteia este refractarea incorectă a luminii, imaginea formându-se în fața retinei, nu în centrul său.
În cele mai multe cazuri, miopia își are originea încă din perioada copilăriei. Prin urmare, dacă observi simptome precum clipit excesiv sau apropierea exagerată de calculator sau televizor în cazul copilului tău, nu întârzia să apelezi la un medic specialist, căci este posibil ca acesta să sufere de miopie. Ca tratament, medicul poate prescrie atât ochelari sau lentile de contact concave, cât și diverse medicații care să stagneze dezvoltarea acestei afecțiuni.
- Hipermetropia
Spre deosebire de miopie, hipermetropia se caracterizează prin dificultatea de a vedea clar obiectele situate în apropierea ochiului. Acest lucru se datorează faptului că lumina este refractată în spatele retinei iar imaginea este formată în mod distorsionat. La fel ca în cazul miopiei, simptomele principale ale acestei afecțiuni sunt durerile frecvente de cap și senzația de ochi obosiți. În cazul hipermetropiei, acestea apar mai ales în situațiile în care petreci mult timp citind, scriind sau lucrând la calculator. Într-o mare parte a cazurilor, aceasta poate reprezenta o moștenire genetică.
Dacă îți dorești să tratezi hipermetropia, vei avea nevoie de ochelari de vedere sau lentile de contact convexe pentru a corecta modul de formare a imaginii pe retină. În urma unei consultații oftalmologice pentru adulți, medicul specialist își poate da seama care este nivelul de dezvoltare a acestei afecțiuni și îți poate prescrie un tratament potrivit. Acesta poate include inclusiv o operație de corectare a hipermetropiei, care poate fi realizată în cazul afecțiunilor ușoare sau medii. Echipa de medici de la Spitalul de Oftalmologie Infosan poate depista această afecțiune și îți va oferi toată asistența de care ai nevoie pentru a trata sau a menține hipermetropia sub control.
- Astigmatismul
Astigmatismul se numără și el printre cele mai comune afecțiuni ale ochiului, caracterizându-se prin vederea neclară atât la distanță, cât și în apropiere. Cauza principală a acestuia este curbura neregulată a corneei, lumina neputând să se refracte în mod optim la suprafața retinei. Simptomele principale ale acestuia sunt atât incapacitatea de a vedea obiectele în mod clar, indiferent de distanța acestora față de ochi, cât și durerile de cap frecvente, senzația de oboseală oculară sau sensibilitatea la lumină.
Din fericire, astigmatismul nu este extrem de dificil de tratat dacă este descoperit la timp. În funcție de intensitatea afecțiunii, medicul îți poate prescrie atât ochelari sau lentile torice cu formă cilindrică, cât și operația de corecție prin laser.
Deși majoritatea sunt ușor tratabile în fazele inițialele, problemele de vedere pot reprezenta o adevărată amenințare pentru sănătate dacă nu sunt depistate și tratate la timp. De aceea, este important să mergi la consult în mod regulat, chiar și în cazul în care nu prezinți niciun simptom. Ai grijă de ochii tăi și programează-ți astăzi o vizită la medicul oftalmolog!