Sănătatea fizică și mentală sunt primordiale pentru oricine. Vrei să ai activități utile, dar și plăcute, care să-ți aducă multe beneficii? Grădinăritul este una dintre ele. Se știe din cele mai vechi timpuri despre efectele benefice ale grădinăritului, fie că e vorba de plantarea și îngrijirea minunatelor flori colorate, fie că e vorba de îngrijirea pomilor fructiferi sau a grădinii de legume.
Iată un top al efectelor terapeutice ale grădinăritului
- Reduce stresul
Grădinăritul este o metodă foarte bună de a reduce stresul, este unul dintre cele relaxante hobby-uri. Iar acest hobby nu este unul costisitor, dacă privești întregul proces în ansamblu (de la plantare, la consum). Este plăcut să lucrezi pământul, să te conectezi cu natura. Apoi alegi plante pe care să le plantezi, cu gândul că peste un timp, după ce le îngrijești, te vei bucura să vezi cum se dezvoltă, cum cresc zi după zi. Și astfel, poți să ai parte de legume gustoase și sănătoase îngrijite chiar de tine. Poți să te bucuri de fructele proaspete culese din livada proprie. Poți să-ți încânți ochii privind florile multicolore și înmiresmate din grădină sau plantele cățărătoare, achiziționate de pe verdena.ro și îngrijite de tine. Sentimentul de realizare contribuie semnificativ la creșterea stimei de sine și la diminuarea stresului.
Activitatea în aer liber și concentrarea asupra plantelor, relaxează, ia gândul de la problemele zilnice.
- Contribuie la sănătatea organismului
Grădinăritul presupune efort fizic, care poate fi considerat ca și un antrenament fizic. Pot fi implicate toate grupurile de mușchi, pentru diversele activități din grădină: săpat, plantat, udat, curățat etc. Astfel poți să capeți o formă fizică bună, îți menții inima sănătoasă și îmbunătățești circulația sangvină. În plus, arzi calorii în mod natural.
După o zi cu activități fizice moderate, în aer liber, odată cu venirea serii, corpul se relaxează și se pregătește de culcare. Calitatea somnului se îmbunătățește semnificativ. În următoarea zi, ești plin de energie și pregătit pentru noi provocări.
- Contribuie la menținerea sănătății mentale
La lucrul în grădină, contribuie funcții ale creierului precum învățarea, rezolvarea de probleme. Poate nu știi totdeauna ce ai de făcut și trebuie să cauți informații, ori de la prieteni, ori din cărți de specialitate, ori de pe internet. Astfel, înveți lucruri noi, sintetizezi, iei decizia cea mai bună, ținând cont de preferințele tale, de spațiul de lucru, de materialele de lucru.
Astfel, este evidențiată și contribuția la sănătatea creierului. Numeroase cercetări cu privire la activitățile în grădină asupra sănătății mintale au demonstrat că grădinăritul este foarte util pentru cei cu demență sau cu Alzheimer. Activitățile în grădină presupun mișcare și astfel reduc agitația bolnavului și chiar relaxează. Este stimulată ulterior și memoria.
Așadar, grădinăritul este terapie pentru trup și suflet. Are efecte pozitive asupra corpului, astfel poți căpăta o formă fizică de invidiat, fără să fie nevoie să mergi la sală. Are efecte pozitive asupra minții și sufletului. Te poți relaxa în curte sau in grădină, savurând o ceașcă de cafea în timp ce admiri minunățiile naturii, la care ai contribuit cu drag. Dacă alături de tine vin și cei din familie sau prietenii apropiați, bucuria este și mai mare.