Nora Baldovin (www.b1tv.ro)
De la 1 noiembrie prețul asigurării obligatorii de locuință va fi exprimat în lei și va crește cu circa 30% fata de actualul nivel, într-o primă fază. Este doar una dintre măsurile cuprinse într-o lege care rezolvă câteva dintre anomaliile pachetului normativ care guvernează funcționarea Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID).
Asigurarea obligatorie împotriva dezastrelor devine chiar obligatorie
Nimeni nu își va mai putea înregistra locuința în Cartea Funciară și nici nu va mai putea schimba statutul respectivei locuințe fără a deține o asigurare obligatorie împotriva dezastrelor (PAD). Este un prim pas către stabilirea unui regim cu adevărat obligatoriu pentru PAD, care, în ciuda denumirii, a fost până acum o simplă asigurare, în condițiile în care autoritățile locale (responsabile legal pentru sancțiuni) au evitat să aplice amenzi.
Drept urmare, eficiența sistemului în ceea ce privește protecția financiară în caz de dezastru este una extrem de redusă, sub 20% dintre locuințe fiind asigurate în acest moment.
Obligativitatea privind înscrierea în Cartea Funciară este doar una dintre modificările importante aduse de Legea 115/2023, care modifică Legea 260/2008 privind asigurare obligatorie a locuințelor.
O altă schimbare este modificarea primelor și a sumelor asigurate, prin exprimarea acestora în lei. Concret, pentru locuințele construite din materiale moderne prima de asigurare va fi de 130 de lei (față de 20 de euro sau sub 100 de lei cât e în prezent), iar despăgubirea maximă va fi de 100.000 de lei (față de 20.000 de euro în prezent). Pentru casele din paiantă, prima va fi de 50 de lei și suma asigurată de 50.000 de lei, față de 10 euro și, respectiv 10.000 de euro, anunță Economica.
Asigurarea obligatorie PAD e o hoție, trebuie susținute salariile nesimțite ale sinecuriștilor din asigurări.
Unei cunoștințe ce i-a fost inundată casa (de o revărsare de ape) i-au dat 700 lei. Se judecă și acum.
Mie, care aveam o fisură milimetrică într-un perete (de la un cutremur anterior sau alunecare de teren), lărgită la 5-6 cm de cutremurul de astă vară, cu deplasarea colțului spre exterior, au refuzat să-mi plătească daune. Ăștia sunt ca acel patron de casă de pariuri din Arad ce a refuzat să plătească un câștig mare pe motiv că era îndoit biletul clientului. Cred că angajații PAID sunt plătiți după numărul de cereri de daune refuzate.