Până în prezent, nicio plângere depusă de echipele lui Trump acuzând fraudarea alegerilor nu rezistă în tribunale. Avocații săi, relatează un corespondent al RFI în Statele Unite, sunt incapabili să probeze fraudele electorale pe care pretind că le-au descoperit. Toate procedurile lor sunt până azi respinse de judecătorii americani. Neavând probe concrete, avocații lui Donald Trump se găsesc uneori în situații umilitoare. Un exemplu căruia i s-a făcut multă publicitate a venit de la Curtea federală din Pennsylvania, unde echipa președintelui învins în alegeri a cerut în justiție întreruperea numărării voturilor deoarece observatorii republicani ar fi fost împiedicați să intre în biroul electoral. La audierea în justiție, avocatul echipei Trump nu a avut niciun element pentru a proba acest incident. Dimpotrivă, judecătorul i-a probat avocatului respectiv că observatorii republicani nu numai că au fost prezenți în biroul electoral, dar au fost și de două ori mai numeroși decât observatorii democrați. În plus, completul de judecată era condus de un judecător numit de un președinte republican.
Un zvon
Un alt exemplu a venit de la tribunalul din Detroit, statul Michigan. Avocați ai echipei Trump au depus o plângere susținând că buletinele de vot ar fi fost validate la două zile după data-limită prevăzută de lege. Pentru a proba acuzația au adus un martor care, culmea, nu a asistat direct la scena invocată. A fost deci un zvon, a concluzionat judecătorul de la tribunalul din statul cel mai des invocat de Donald Trump, Michigan.
În statul Georgia se renumără „manual” buletinele de vot
Insistența de a se renumăra cele 5 milioane de buletine de vot în Georgia pornește de la faptul că Joe Biden a avut, potrivit NBC, un avans față de Donald Trump de peste 14.000 voturi. Decizia de a se proceda la renumărarea voturilor a fost anunțată miercuri de republicanul Brad Raffensperger, secretar de stat în statul Georgia, la o conferință de presă. „Dat fiind că diferența de voturi este atât de mică”, a explicat Raffensperger, „am decis renumărarea manuală, pentru a reda astfel opiniei publice încrederea în rezultatul scrutinului”. A precizat că renumărarea voturilor din acest stat se va încheia înaintea datei limită, 20 noiembrie, pentru certificarea oficială a rezultatului alegerilor în acest stat.
Reprezentanții colegiului electoral se vor întruni la 14 decembrie pentru a selecționa oficial viitorul președinte american. Ceea ce se știe însă în acest stadiu, relatează corespondentul RFI, este că circa zece plângeri depuse de Casa Albă, acuzând fraude electorale și nereguli în desfășurarea votului, au fost respinse. Niciuna din plângeri nu a părut suficient de serioasă pentru a justifica deschiderea unei anchete.
Cainele moare de drum lunq si prostu, pardon, RFI, de grija lu DON ALDo !