În perioada 27 februarie – 12 martie 2023, Galeria Foaier a Cercului Militar Naţional a găzduit expoziţia intitulată « Treceri prin locuri şi timpuri » a pictorului târgoviştean Grigore Stan.
Membru al Uniunii Artiştilor Plastici şi al Cenaclului de arte plastice «Ion D. Negulici», Grigore Stan a fost cucerit de pictură încă din copilărie, când, din cauza unui accident, a fost imobilizat la pat, în ghips, vreme de doi ani. În această lungă şi dificilă perioadă, mai ales pentru un copil, singura sa plăcere a fost să privească în jurul său şi să deseneze pe pereţi cu cărbunii din vatră.
Astfel, pentru Grigore Stan, pictura a devenit o salvare, un refugiu, un mod de a evada din cotidian şi de a trăi într-o lume mai bună şi mai frumoasă.
Artistul a lucrat mai întâi ca pictor de biserici alături de maestrul Samuilă Nicolae. Consacrarea a venit mai ales după 1989, cu numeroase expoziţii personale, autorul devenind deja un obişnuit al Cercului Militar din București dar și al Cazinoului de la Sinaia, ca locuri predilecte de expunere.
AF : Domnule Grigore Stan, ce vă place cel mai mult să pictaţi?
GS : Orice mi se pare interesant. Pe unde mă duc, pe unde circul, înregistrez ceea ce mi se pare că e mai important și transpun pe pânză. Mă consider un fel de reporter.
AF : Așa cum noi, cei din mass-media, înregistrăm cu reportofonul, cu camera de luat vederi sau cu aparatul foto, Dvs. înregistraţi cu ochii minţii.
GS: Şi cu sufletul.
AF : Acum, aici, expuneţi mai mult peisaje ?
GS : Peisaje urbane, maritime, flori, clădiri – Ipotesti cu Casa memorială a poetului Mihai Eminescu, Casa memorială Alexandru Țipoia, Balcicul, Constanţa, Veneţia, Târgoviştea veche …
AF : Târgoviştea Dumneavoastră dragă…
GS : Aproape de Târgovişte m-am născut, la 10Km, în Comuna Raciu. În prezent locuiesc la Târgovişte. Am atelier acolo. Dar în primăvara aceasta intenţionez să stau mai mult la ţară, în aer liber, și să mă dedic studiului naturii. Consider că dacă un pictor alege să redea natura, poate ajunge cineva.
AF : Este creaţia lui Dumnezeu.
GS : Cel mai bun profesor al unui pictor!
AF : Și Creatorul perfect.
GS : Creatorul perfect al fiecarui om. Dacă ar fi să analizăm fiecare pom, fiecare pasăre, dacă studiem mai atent, putem întelege ce înseamnă viaţa pe pământ. Omul poate învăţa multe.
AF : Cum vă definiţi ca pictor ?
GS : Eu sunt tot timpul în căutări. Nu mă opresc undeva. Mereu vreau să fac ceva nou, încerc să mă depășesc, să lucrez mai bine. Studiez lucrări de pictură, citesc, mă documentez, mă interesează viaţa pictorilor și din trecut și de astăzi. Încerc să mă inspir de la fiecare în parte, în așa fel încât să îmbogăţesc tablourile mele.
AF : Ce tehnică abordaţi ?
GS : Lucrez într-o tehnică mixtă. Pot picta și în ulei – din cuţit – și cu vopsele acrilice, majoritatea pe pânză. Aș putea lucra și acuarelă, dar am constatat că publicul meu preferă tabloul în ulei sau în acrilic.
AF : Unde pot fi găsite lucrările Dvs ?
GS : În expoziţiile prin care mă promovez sau prin reţelele de socializare. Am și o adresă de facebook pe care pot fi găsit : Grigore Stan, unde e și numărul de telefon. Sunt chiar persoane care, trecând prin Târgoviște, mă vizitează și își rezervă câte un tablou.
AF : Care vă sunt planurile de viitor ?
GS : Am acum în paralel și la Cazino Sinaia o expoziţie cu nouăzeci de lucrări, deschisă până pe 17 martie. Apoi intenţionez să organizez o expoziţie la Târgovişte, în colaborare cu un pictor din Turda, Cornel Vana. E o idee mai veche – care mi-a plăcut foarte mult – să realizăm o înfrăţire între Târgovişte și Turda.
Lucrările calde şi pline de lumină ale pictorului Grigore Stan transmit către privitor pacea, sensibilitatea și dragostea de frumos a autorului lor, fiind menite să încălzească orice încăpere, orice suflet.
Grigore Stan munceşte cu rugăciune, ca în pravila bunilor iconari. Pictează cu bucurie, fiind mereu nerăbdător să se reîntoarcă la lucru.
Pictura și familia sunt cele care îl împlinesc și îl fac fericit. Consideră că cea mai mare bogăţie, cele mai importante lucruri în viaţă sunt sănătatea, familia şi credinţa în Dumnezeu. Iar printre bucuriile lui Grigore Stan se numără și faptul că fiul său de 16 ani îi moștenește talentul. Una dintre lucrările expuse îi aparţine tânărului Gabriel Stan.
Lumea Ar Trebuii Să – Și Vadă De Propria Viață, Familie, Casă !
Nu Să Poarte Altora Și Altora De Grijă Ani La Rând, Spunând Cuvintele: Lumea Nu Mai Muncește, Păi Cum Știe Să Poarte De Grijă Unii Și Unele La Alții Și Altele, Atunci Ăia Și Alea Care Știu Să Poarte De Grijă Lumea Nu Mai Muncește La Adresa Altora, Și Alteia, Să Sufere Naibii, Păi Da Ce Naiba Să Faci.
Trimiteți Mai Departe Aceste Informații, Pentru A Ajunge La Cât Mai Multă Lume.