Anunțul privind acordarea Premiilor Nobel pentru Fizică de anul acesta marchează și o impresionantă realizare în domeniul fizicii. Francezul Pierre Agostini, franco-suedeza Anne L’Huillier și austro-ungarul Ferenc Krausz au adus contribuții imense prin lucrările lor în ceea ce privește „metode experimentale care generează attosecunde de impulsuri luminoase pentru studierea dinamicii electronilor în cadrul materiei”, se spune în comunicatul Comitetului Nobel. Sunt remarcate în mod special rezultatele cercetărilor lor privind dezvoltarea și aplicarea tehnicilor avansate, care au permis mai buna înțelegere a comportamentului electronilor la nivel atomic și subatomic. Rezultate ale cercetărilor lor au aplicații și în medicină, putând fi utilizate la identificarea diferitelor molecule la diagnosticările medicale. Și încă ceva important: Anne L’Huillier, profesoară la Universitatea din Lund (Suedia), devine a cincea femeie onorată cu Premiul Nobel pentru fizică în istoria acestei distincții. În ce-l privește pe Pierre Agostini, francez de origine, acesta este actualmente profesor la Universitatea de stat din Ohio, în Statele Unite, iar Ferenc Krausz este directorul Institutului Max Planck din Germania.
Luni, 2 octombrie, cercetătoarea ungară Katalin Kariko și colegul său american Drew Weissman au fost recompensați cu Premiul Nobel pentru Medicină pentru rezultatele lor în cercetările pe mesagerii ARN utilizați la vaccinarea contra Covid-19.
În zilele următoare vor fi anunțați câștigătorii Premiilor Nobel pentru Chimie (4 octombrie), pentru Literatură (în 5 octombrie) și pentru Pace (la 6 octombrie).
Trei cercetători au primit Premiul Nobel pentru Fizică pe anul 2023 – Pierre Agostini, Ferenc Krausz și Anne L’Huillier
Lăsați un comentariu