Eugen Măruţă (gds.ro)
Trei firme sunt interesate să deschidă o fabrică de gips-carton la Rovinari sau să preia materia primă de la termocentrala din localitate.
Daniel Burlan, președintele Directoratului Complexului Energetic Oltenia, a declarat că trei societăți și-au exprimat intenția de a investi într-o fabrică de gips-carton la Rovinari. Fabrica ar urma să fie alimentată cu materie primă de la grupurile Sucursalei Electrocentrale din Rovinari, deținută de Complexul Energetic Oltenia.
Șlamul de gips este deșeul rezultat în urma procesului de desulfurare a gazelor arse de grupurile energetice pentru producerea de energie electrică. Este de fapt materia primă folosită de fabricile de gips-carton și în industria materialelor de construcție.
Daniel Burlan, managerul Complexului Energetic Oltenia, a declarat că va fi selectată o companie care să preia șlamul respectiv și care să îl folosească pentru realizarea plăcilor de gips-carton.
Materia primă lăsată nevalorificată
În momentul de față, materia primă respectivă este lăsată nevalorificată la nivelul Termocentralei de la Rovinari. CEO scapă de deșeul respectiv și poate chiar să beneficieze financiar de pe urma acestui lucru, în funcție și de condițiile din contractul care va fi semnat.
„Deşeurile lichide pe bază de calciu (şlam de gips) sunt rezultate în urma procesului de desulfurare a gazelor arse şi eliminarea dioxidului de sulf. La Turceni acest şlam de gips este valorificat încă din 2011 şi se intenţionează valorificarea acestuia la Rovinari prin organizarea unei licitaţii publice în acest sens. Se va construi o instalaţie de preluare şi uscare şlam de gips la Rovinari de către investitorul câştigător în urma procedurii de licitaţie. CE Oltenia va pune la dispoziţia investitorului terenul necesar construirii instalaţiei şi va livra şlamul de gips. Investitorul va usca şlamul de gips în instalaţia de uscare şi va prelua gipsul rezultat care poate fi, ulterior, folosit la fabricaţia plăcilor de gips-carton”, a dezvăluit Daniel Burlan, președintele Directoratului Complexului Energetic Oltenia.
Va avea loc o licitație publică pentru încredințarea contractului
Va avea loc o licitație publică pentru încredințarea contractului. Folosirea șlamului de gips de către o fabrică de profil va avea un impact pozitiv și asupra mediului. Produsul amintit nu va mai fi depozitat în cantități uriașe în depozitul de lângă Termocentrala Rovinari.
Există o fabrică de gips-carton la Turceni
Este de amintit că o fabrică de gips-carton există deja la Turceni. Unitatea de producție a fost inaugurată în anul 2015. Investiția a fost de peste 50 de milioane de euro. Între timp a mai fost investită suma de 2 milioane de euro pentru eficientizarea producției.
Investiția aparține Etex Building Performance
Investiția aparține Etex Building Performance (Siniat România), parte a Grupului Etex, care operează la Turceni cea mai mare fabrică de plăci de gips-carton din România. Peste 100 de milioane de metri pătrați de gips-carton produși în 5 ani de la deschidere. Aproape jumătate din producția fabricii de la Turceni merge către export. Fabrica de gips-carton folosește materia primă de la Complexul Energetic Oltenia.
Gipsul rezultat în urma procesului de desulfurare era depozitat în zona hadelor de steril, iar de peste 5 ani e valorificat în beneficiul ambelor părți.