O nouă cercetare globală comandată de Kaspersky, care a chestionat 8.000 de angajați din IMM-uri din mai multe industrii, a dezvăluit că aproape trei sferturi dintre angajați (74%) doresc să reorganizeze modul tradițional de lucru pre-COVID-19. În loc să se întoarcă la defășurarea activităților obișnuite de la job, angajații din întreaga lume își modelează acum un viitor de business în condițiile lor, indiferent dacă acest lucru înseamnă că își petrec mai mult timp cu cei dragi (47%), economisind bani (41%) sau lucrând de la distanță (32%).
Confruntați dintr-odată cu o forță de muncă ce lucrează de la distanță, liderii de afaceri trebuie acum să se adapteze rapid la noua realitate pentru a asigura siguranța și reziliența business-ului, în timp ce angajații folosesc acest moment al schimbării ca o oportunitate de a reevalua prioritățile din trecut și de a planifica un viitor în jurul a ceea ce contează cu adevărat pentru ei. Și pe măsură ce viața profesională, dar și cea personală se transformă, angajații sunt cei care se văd acum într-o poziție de conducere, mult mai favorabilă pentru ei.
Înlăturând rutina rigidă de la locul de muncă, angajații regândesc următoarea normalitate în ceea ce privește jobul, căutând condiții de lucru mai agile, mai comode și mai umane. Mai mult, aproape doi din cinci lucrători (39%) îşi doresc să lase în urmă programul de lucru 09:00 – 17:00, iar numărul acestora este și mai mare pentru cei cu vârste între 25-34 (44%), sugerând o tendință în creștere. Un număr similar dintre aceștia (34%) sunt gata să spună adio birourilor fixe și aproximativ o treime (32%) vor să termine cu săptămâna de lucru de cinci zile.
Totuși, pe măsură ce angajații continuă să adopte noile modalități de lucru mai flexibile, este esențial ca organizațiile să mărească și să adapteze sprijinul pe care îl oferă. Având în vedere că peste o treime din forța de muncă (38%) necesită mai mult sprijin tehnologic din partea organizației lor atunci când lucrează de la distanță, nevoia de a furniza instrumentele și tehnologia necesare pentru a menține utilizatorii productivi, conectați și în siguranță nu a fost niciodată mai mare.
„Ne confruntăm cu un moment definitoriu și foarte interesant. Este clar că această pandemie a accelerat transformarea digitală și a accentuat îmbinarea vieții noastre profesionale cu cea personală”, spune Alexander Moiseev, Chief Business Officer la Kaspersky.„Vedem acum că angajații folosesc tehnologia pentru a-și crea un nou viitor și care preiau conducerea în adoptarea schimbărilor, în căutarea unei mai mari libertăți și a flexibilității. Companiile au acum misiunea de a adapta și remodela locul de muncă modern, făcându-l mai productiv, mai sustenabil și mai maleabil.”
Pentru a ajuta organizațiile să își păstreze forța de muncă flexibilă în siguranță, Kaspersky recomandă:
- Ajutați angajații să devină mai conștienți cu privire la situația securității cibernetice. Fie că lucrează de acasă sau într-o cafenea, munca la distanță aduce o tendință complet nouă în comportamentul și mentalitatea angajaților.
- Îmbunătățiți cunoștințele cibernetice ale angajaților cu soluții precum Kaspersky Automated Security Awareness Platform.
- Luați măsuri-cheie de protecție a informațiilor pentru datele și dispozitivele corporative, printre care protejarea activităților prin introducerea unei parole, criptarea dispozitivelor de lucru și asigurarea backup-ului pentru date.
- Asigurați securitatea atât la birou, cât și în afara lui. Securizarea activității angajaților care lucrează de la birou sau la distanță, indiferent de dispozitivul pe care îl utilizează, este acum mai ușor de realizat prin soluții precum Kaspersky Endpoint Security Cloud.