Cifre oficiale apărute în presa elenă și în corespondențele agențiilor internaționale de presă din ultimele două zile confirmă că, în 14 zile de teribile incendii, peste 93.600 hectare au fost făcute scrum în Grecia, echipe de pompieri elene și din alte țări venite în ajutor continuând să lupte cu focarele existente încă în diverse zone ale țării. O cifră ce nu a mai fost atinsă vreodată în această țară de la incendiile ucigașe din 2007 care și atunci au distrus totul în mai multe regiuni ale Greciei, inclusiv 250.000 hectare de păduri, și ucigând 77 persoane.
586 incendii în două săptămâni
Anul acesta, Grecia, această țară mediteraneană, este lovită începând din primele zile ale lunii august de o caniculă fără precedent. Timp de o săptămână, mercurul termometrelor a urcat până la +45 grade Celsius în numeroase regiuni ale țării, inclusiv în capitală, la Atena, unde de asemenea s-a ajuns până la peste +43 grade Celsius. Primul ministru elen, Kyriakos Mistotakis, a calificat fenomenele naturale din ultimele săptămâni, în «toate cele patru colțuri ale țării», drept o catastrofă naturală «de o amploare excepțională», în care s-au înregistrat cel puțin 586 incendii.
Incendii până cel mai devreme în 17 august
Pragul simbolic de 100.000 hectare arse în Grecia a fost atins joi, după ce incendiile continuau să facă ravagii în Peloponez și în insula Eubea, respectiv în vestul și în estul țării. Insula Eubeea, a două insulă ca mărime a Greciei, plătește cel mai mare tribut catastrofei naturale actuale. Miercuri, vegetația ei continua să se afle în flăcări, nordul insulei fiind, potrivit relatărilor martorilor oculari, totalmente scrum. Experți nu doar greci încearcă să stabilească unele dintre cauzele acestui dezastru. Pe primul loc, valul canicular actual este rezultatul schimbărilor climatice. Raportul preliminar GIEC califică de altfel zona mediteraneană drept «punctul fierbinte al schimbărilor climatice» pe planetă.
Previziunile autorităților elene și ale unor experți internaționali sugerează că, în Grecia, incendiile din păduri «vor mai continua, câtă vreme nu vor avea loc ploi semnificative», cel puțin până în 17 august. Profesorul Thomas Smith, de la London School of Economics, mai alarmist, crede că în zilele următoare situația «s-ar putea agrava înainte de a se calma».