Fie că ai în plan să renovezi propria locuință, fie ai remarcat de curand un obiect diferit de design și îți dorești sa îl integrezi în camera ta, în ambele situații trebuie să ții cont de câteva aspecte importante.
Pentru orice renovare, pe lângă planificarea bugetului, trebuie sa stabilești ce fel de modificări ai în plan pentru fiecare camera în parte. Acordă multă atenție acestor detalii, astfel încât rezultatul lucrărilor să fie conform așteptărilor tale.
Cat de mult pui accentul pe decorațiuni ?
În ceea ce privește etapa de decorațiune și de finisare a camerelor, aceasta depinde foarte mult de stilul în care camera va fi amenajata.
Spre exemplu, poți să alegi decorarea casei într-un stil rustic sau vintage sau dimpotrivă, poate ți se potrivește mai bine o variantă clasică sau modernă. Variantele de decor diferă în cele două cazuri, însă ai posibilitatea de a alege o gama vastă de piese decorative aparte. Poți opta pentru un șemineu decorativ pentru living, un tapet deosebit pentru bucătărie sau o nouă veioză pentru dormitor. De cele mai multe ori, obiectele decorative de acest tip sunt ușor de manevrat, se montează într-un timp rapid, oferind locuinței tale o atmosfera caldă, primitoare.
Piesele de decor se prezintă sub o variație de forme, culori și modele, de la cele mai voluminoase (tablouri, tapet, candelabre) până la cele mai mici și detaliate (lămpi, plante, bibelouri). Pentru a evita discrepanțele de culoare și nu numai, este foarte important ca atunci cand alegi o piesa decorativa, sa ții cont îndeosebi de culoarea predominantă a pereților și a mobilierului camerei tale.
Idei decorative în funcție de stilul care ți se potrivește
- În cazul unei amenajari în stilul rustic – folosit, mai ales, pentru cabane sau case de vacanță din zonele de munte, sunt folosite cu precădere piatra de rau, lemnul de esență tare, vegetatia specifica zonelor deluroase și montane, țesăturile din lână, bumbac, in sau iuta sau motive folcloricele[1] . Alege sa aplici plinte din polistiren pe care sa le armonizezi prin vopsire cu restul decorului, tapet sau diferite obiecte de lemn.
- Dacă preferi stilul vintage, poți alege drept decorațiuni obiectele din lemn sau țesăturile din fibre naturale. Pentru ferestre, poți alege perdele și draperii cu imprimeu floral, opțiune care se potrivește și pentru tapetul pe care dorești sa il folosesti.
- Stilul modern se distinge de cele mai multe ori prin simplitate și eleganță, întreaga încăpere fiind spațioasă și luminoasă. De obicei, pereții sunt de culori foarte deschise, iar ferestrele sunt de dimensiuni mari. Ca obiecte decorative, poți adăuga o serie de tablouri sugestive, lămpi monocromatice sau poți sa amplasezi pereți despartitori de sticla pentru a separa anumite spații. De asemenea, în zona apropiată tavanului alege scafa tavan decorativa, atunci cand ai nevoie să ascunzi corpurile de iluminat sau îți dorești sa maschezi țevile care pot fi inestetice.
- Opțiunea de stil clasic poate fi potrivită pentru cei care își doresc un decor foarte elegant, sofisticat și impresionant din toate punctele de vedere. Poți folisi oglinzi cu rame dantelate sau candelabre voluminoase cu accesorii de cristal, până la draperii din mătase sau catifea. Culorile calde, precum bej sau crem, sunt alternative cu care nu dai greș în cadrul acestui stil.