Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a făcut joi o noua miscare în campania PSD de blocare a numirii Laurei Codruţa Kovesi in functia de procuror-sef al Parchetului European prin publicarea în Financial Times a unei scrisori prin care argumentează de ce fosta sefa a DNA nu ar trebuia sa ajunga la conducerea PE.
Desi scrisoarea este semnată de el, ministrul Justitiei neaga si paseaza responsabilitatea în cârca Guvernului pentru acest demers.
,,Este o scrisoare oficială, redactată și trimisă în numele Guvernului României”, a spus Tudorel Toader, întrebat de Hotnews despre scrisoare.
În scrisoare publicată de Financial Times, Tudorel Toader susţine că Laura Codruţa Kovesi a încălcat legea prin activitatea la DNA şi cere să nu fie aleasă pentru funcţia de procuror-şef european.
„Nu am nimic personal împotrivă, dar din toate probele pe care le-am văzut de la judecători și procurori și alte surse credibile nu ar trebui numită în aceasta funcţie importantă”, transmite clar în scrisoare Tudorel Toader.
Scrisoare apare fix în ziua în care se desemnează echipa de negociere pentru numirea viitorului şef al Parchetului European, dar şi în ziua în care Kovesi este chemată la secţia specială pentru a fi audiată în dosarul extrădării lui Nicolae Popa.
Daca „Financial Times” a publicat zilele trecute un articol – scris evident de cineva in limba romana si apoi tradus – in care era sustinuata jenant de elogios dna Kovesi pentru functia de procuror general european, nu vad de ce altcineva nu avea dreptul sa scrie ce gandeste pe acelasi subiect. Ziarul citat este deschis oricui doreste sa-si publice ideile. Nu sustin si nici nu ma opun persoanei in cauza, dar multe din reactiile aparute in presa de pe aici, din Vesul european, nu trateaza aceasta problema(ca si altele privind Romania) impartial, obiectiv, punand in balanta toate argumentele si contraargumentele celor implicati in acest dosar. Totul este prea politizat si nu este bine cand este vorba de un post in justitie. Observatia mea este valabila nu doar pentru partea romana, ea este vizibil justificata si in alte parti (presa, radio, Tv din tarile UE). Pacat!.