Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, pleacă joi, 8 iunie, în Turcia pentru a discuta instituirea unor ”coridoare securizate” pentru transportul cerealelor ucrainene, a anunțat șeful diplomației turce, Mevlüt Cavuşoglu. Lavrov, a precizat Cavuşoglu, vine în Turcia însoțit de o delegație militară pentru a discuta ”între altele” chestiunea coridoarelor. De ce o misiune militară? Deoarece, a răspuns domnia sa, se dorește crearea unui ”centru de observare a coridoarelor” cu sediul la Istanbul. Nu a precizat, însă, ce formă ar putea lua ”observarea” și nici rolul exact al Turciei.
Un coridor în Marea Neagră
Vladimir Putin a afirmat într-o convorbire prin telefon cu Recep Erdogan că este gata să lucreze cu Turcia la libera circulație a mărfurilor în Marea Neagră, inclusiv a cerealelor provenite din Ucraina. ”Partea rusă, spune Putin, este gata să faciliteze tranzitul maritim fără piedici al mărfurilor, în coordonare cu partenerii turci”. Acest lucru se aplică de asemenea la exportul de cereale provenind din porturi ucrainene. Turcia este principala țară riverană la Marea Neagră, pe coasta sa de Sud, cu Rusia, la Nord. Traficul a devenit dificil de la începutul conflictului din Ucraina ca urmare a blocusului impus de marina rusă la porturile ucrainene și prin prezența minelor marine, unele dintre ele detaşându-se și apropiindu-se de coastele Turciei.
Șantajul lui Putin amenință securitatea alimentară mondială
Presa europeană insistă în a reaminti că Putin a promis Germaniei și Franței să nu împiedice livrările de cereale din Rusia și Ucraina. Totuși, în condițiile în care o criză alimentară se profilează cu insistență, șeful statului rus se folosește de grâu ca mijloc de presiune asupra Uniunii Europene. După șantajul cu hidrocarburile, relevă analistul de la cotidianul francez ”Obs”, Vladimir Putin a declanșat un conflict alimentar cu Uniunea Europeană. ”Împotmolit de trei luni în război, șeful de la Kremlin se folosește de spectrul unei crize alimentare mondiale ca un mijloc de presiune pentru a determina ridicarea sancțiunilor economice și a embargoului” impuse Rusiei după invadarea Ucrainei, adaugă ziarul citat.
Președintele rus, remarcă Arthur Portier, expert în materii prime la TF1, a declarat deja că dorește să ajute unele țări prietene care nu au exprimat poziții contra Moscovei și are deci în vedere să le furnizeze mai multe alimente, inclusiv grâu. Astfel, el face din grâu ”o adevărată armă diplomatică importantă”. ”Rusia este pe cale să aleagă cui îi va livra grâul său”, spune la ”France Info” un alt expert, Michel Portier, director la Agritel, un cabinet de specialiști în analize agricole și agro-industriale din Franța. Suntem expuși unui ”adevărat șantaj: Dacă sunteți amabili cu mine, vă voi exporta grâul meu. Dacă nu sunteți amabili, nu veți avea grâu”.
Ah, deci Rusia impune sanctiuni economice tarilor care au instituit deja sanctiuni contra sa.
„Reciprocitate” – ar zice unii – „santaj” – ar zice altii.