Miniștrii de Externe francez și german vor face o vizită, în comun, în zilele de 7 și 8 februarie în Ucraina, exact în ajunul viitoarei reuniuni de la Berlin între Rusia și Ucraina, încadrate de Berlin și Paris, într-o nouă încercare de a găsi o cale diplomatică de dezescaladare a tensiunii de la frontierele Rusiei cu Ucraina. Precedenta întâlnire în acest format Normandia a avut loc săptămâna trecută la Paris, la nivel de consilieri. Aceștia au cerut respectarea fără condiții a încetării focului între armata guvernamentală ucrainiană și separatistii prorusi din estul țării. Corespondentul la Berlin al Radio France Internaționale face precizarea că o întâlnire în format Normandia la nivel de șefi de stat și de guvern nu poate avea loc decât pe baza unor eventuale progrese la discuțiile precedente, ceea ce nu s-a întâmplat.
Anunțând apropiata vizită în Ucraina, ministrul francez de Externe, Jean-Yves le Drian, a reafirmat angajamentul Franței pentru o soluție diplomatică în formatul Normandia, negocieri cvadripartite ce durează de aproape opt ani fără să se fi ajuns la o soluție în dosarul ucrainean.
Apropiatele discuții ale șefilor diplomaţiilor franceză și germană cu reprezentanții Rusiei și Ucrainei în format Normandia sunt favorizate de data aceasta de contactele telefonice avute de președintele Macron cu omologii săi rus și ucrainean, prilej cu care șeful statului francez a cerut insistent oprirea agravării situației militare la frontiera Rusiei cu Ucraina și trecerea la găsirea unei căi diplomatice de ieșire din criză. Franța nu a renunțat însă să-și exprime o poziție fermă alături de Alianța Atlantică în cazul unui atac rus contra Ucrainei, fiind gata să trimită câteva sute de soldați în România. Analiști politici europeni subliniază că, prin vizita plănuită în Ucraina și negocierile în format Normandia, Parisul și Germania vor să mențină dialogul cu Rusia, dar să arate puternica solidaritate a celor două țări și a întregii Europe cu Ucraina. Sunt însă auzite și voci critice – mai ales în Europa de Est – la adresa unei oarecare «supleţe, a unei complezenţe» din partea Franței și a Germaniei față de Rusia.