Începând cu anul 2025, Ucraina va opri tranzitul gazelor rusești pe teritoriul său și, drept urmare, regiunea transnistreană poate rămâne fără metan. Autoritățile de la Chișinău se pregătesc să gestioneze eventualele întreruperi în aprovizionarea cu gaze în urma deciziei Ucrainei de a opri tranzitul gazelor rusești, asigurându-se că impactul asupra consumatorilor de pe ambele maluri ale Nistrului este minimizat, a precizat ministrul moldovean al Energiei, Victor Parlicov, transmite IPN.
Oficialul a explicat complexitatea problemei și responsabilitățile implicate. „Aceste opțiuni sunt și ele cunoscute și chiar am vorbit public despre ele, dar specialiștii în domeniu le cunosc cel mai bine. Și repet, aceasta este sarcina în primul rând a Moldovagaz și Gazprom, de a găsi o soluție, pentru că nu este contractul Guvernului. Este contractul Moldovagaz cu Gazprom, a precizat Victor Parlicov.
„Gazprom” s-a angajat să livreze gaze în Republica Moldova până în 2026. Deși livrările nu vor mai fi posibile prin punctul de frontieră cu Ucraina și regiunea transnistreană de la Grebenki, există soluții tehnice alternative. Una dintre ele este transportarea gazelor rusești prin Turcia și apoi prin conducte transbalcanice până în Republica Moldova. Cu toate acestea, nu este clar cine va suporta costurile de transport.
„Deci, cu siguranță, nu consumatorii de pe malul drept, nici Gazprom sau consumatorii de pe malul stâng al Nistrului trebuie să își asume aceste cheltuieli. Dacă cei care sunt pe malul stâng își asumă aceste costuri, nu văd nicio problemă”, a spus ministrul.
Victor Parlicov a subliniat că Guvernul va monitoriza îndeaproape implementarea contractului cu Gazprom pentru a evita orice riscuri de întrerupere a furnizării de gaze. „Dacă vedem că există riscuri iminente de oprire a aprovizionărilor din cauza altor parteneri sau a Gazprom, va trebui să intervenim și să ne pregătim pentru cel mai rău caz”, a adăugat ministrul.