„A fost pentru prima dată, după o lungă perioadă, când Uniunea Europeană a abordat probelema Insulelor Malvine”, a declarat un oficial din Argentina, participant la cea de-a treia ediție a Summitului Comunității Americii Latine-Uniunea Europeană, desfășurată la Bruxelles.
Declarația vizează includerea suveranității Insulelor Malvine în declarația finală a reuniunii, prin care ambele părți sunt de acord cu soluționarea disputelor în mod pașnic, prin dialog, în baza normelor internaționale.
În declarație, UE a transmis că a luat notă de poziția Comunității Americii Latine în problema suveranității Insulelor Malvine. Documentul a fost apreciat de autoritățile argentiniene drept o „victorie a diplomației”. Totuși, Marea Britanie s-a declarat nemulțumită.
Încă din 1965, Adunarea Generală a ONU a solicitat, prin rezoluția 2065, Marii Britanii și Argetinei să soluționeze disputa privind Insulele Malvine prin negocieri.
Mai mult, statele în curs de dezvoltare reprezentate de țări din America de Sud și China au reafirmat sprijinul față de revenirea Argentinei la suveranitate asupra Insulelor Malvine. În acest context, schimbarea atitudinii UE reflectă respectul și susținerea comunității internaționale și a rezoluțiilor ONU, dar și sprijinul față de revendicările juste ale Argentinei.
În situația în care UE și-a clarificat poziția, Marea Britanie nu mai are nici un motiv să se prefacă că nu înțelege, fiind imposibil ca această ocupație să devină veșnică, ca urmare a unui război scurt, precum cel din 1982.
Comisia Națiunilor Unite pentru Limitele Raftului Continental a decis că Insulele Malvine se află în apele teritoriale ale Argentinei.