Mihai Nicuț (e-nergia.ro)
Prețul final plătit de consumatorii casnici de gaze ai celui mai mare furnizor a fost și în luna octombrie semnificativ sub prețul maxim plafonat prin lege. A fost însă mai mare, chiar dacă marginal, față de prețul din luna anterioară.
Engie, cel mai mre furnizor de gaze pentru populație, a facturat clienților săi casnici, în octombrie, gazele la prețul de 0,229 lei/kWh, preț total cu tarife și taxe, dar fără TVA. Așadar, aplicând TVA, prețul final plătit de client a fost de 0,272 lei/kWh, preț care este valabil pentru un client din zona de distribuție a Distrigaz Sud Rețele.
Așadar, și în octombrie, prețul final facturat a fost mai mic decât prețul maxim plafonat din lege, care este de 0,31 lei/kWh de gaze pentru clienții casnici. Respectiv cu peste 12% sub acest preț, aceasta fiind vestea bună.
Vestea mai puțin bună este că prețul a crescut, chiar dacă foarte puțin, comparativ cu cel de luna trecută. Astfel, în septembrie, prețul final cu care a facturat Engie un astfel de client a fost de 0,266 lei/kWh, preț cu TVA.
Cel mai probabil creșterea a venit ca umare a extracției de gaze înmagazinate în trecut în depozite, când prețul a fost mai mare, astfel că, în amestec cu gazul din producția internă curentă, care este cumpărat la prețul reglementat de 0,15 lei/kWh de la producătorii interni pentru consumul clienților casnici, a rezultat un “coș” puțin mai scump.
Prețul pentru lunile noiembrie și, mai ales, decembrie – prima lună calendaristică de iarnă – va depinde așadar de cantitatea de gaze extrasă din depozite care a fost injectată în trecut la costuri de achiziție mai mari. Totuși, dat fiind că marea majoritate a consumului va fi acoperit din gaze din producție internă și înmagazinare la prețul de 0,15 lei/kWh, cel mai probabil prețul final din factură va rămâne, la iarnă, atunci când factura la gaze chiar contează pentru cei care se încălzesc cu centrale cu gaze, sub prețul de 0,31 lei/kWh cu care casnicii au plătit gazele consumate iarna trecută.