Theresa May a demisionat, dar posibilii săi succesori se confruntă cu aceeași situație lăsată de ea. Întrebarea pe care și-o pun cetățenii britanici este dacă aceștia vor găsi în cele din urmă o soluție pentru ieșirea din actuala criză.
La finele acestei luni, Regatul Unit va avea un nou prim-ministru, în persoana lui Boris Johnson sau a lui Jeremy Hunt. Ce schimbare ar putea interveni în evoluția procesului Brexit? Profesorul Anand Menon, un cunoscut analist politic și profesor de politici europene și de relații internaționale la King’s College din Londra, răspunde: «În rezumat… fără îndoială, nu mare lucru». Cei doi candidați la postul de prim-ministru au dat asigurări – de-a lungul campaniei pentru obținerea sprijinului parlamentului – că sunt în măsură să scoată țara din impas. Boris Johnson are în plan renunțarea la «backstop», soluția negociată cu Bruxelles pentru evitarea instituirii unei frontiere între Irlanda de Nord și Republica Irlanda, precum și revizuirea facturii de 39 miliarde de lire sterline pe care Regatul Unit ar urma să o plătească la plecarea din Uniunea Europeană. Are în vedere inclusiv o ieșire din UE chiar și fără acord.
În ce-l privește pe Jeremy Hunt, acesta înțelege să conducă negocierile cu Bruxellesul însoțit de o nouă echipă, cu scopul de a salva totuși, cu unele concesii, soluția «backstop». În caz de eșec, și Hunt acceptă ideea ieșirii din UE fără acord. Cu alte cuvinte, concluzionează profesorul Anand Menon, ambii posibili succesori ai doamnei May au același program final și chiar același ton. «Ai ce alege?», întreabă profesorul citat. În ce privește fondul discursului lor, atât unul cât și celălalt promit lucruri care nu pot fi obținute, în cel mai bun caz, decât după o luptă acerbă. Apoi, nimeni nu știe cum va reacționa Uniunea Europeană la noul premier și la exigențele lui. Se poate imagina totuși că între un divorț fără acord și o nouă formulă a soluției «backstop», negociatorii se vor află sub presiuni venite din interiorul UE pentru adoptarea celei de a doua soluții. Dar și asta este o posibilitate ipotetică, dată fiind insistența Consiliului European asupra faptului că ultima amânare a datei limită definită prin articolul 50 din Tratatul european nu va implica niciun fel de renegociere a acordului deja realizat de Theresa May cu Bruxelles.
Se schimbă persoanele, dar nu și soluția
Ca atare, spune profesorul Menon, în acest moment, procesul Brexit a revenit la punctul de plecare, la situația din luna noiembrie. Viitorul prim-ministru se va confrunta cu aceeași alternativă: o ieșire din UE cu acord, o ieșire fără acord sau nu va fi posibilă niciun fel de plecare din UE. Și, punct crucial, viitorul premier se va confrunta cu același parlament în cadrul căruia nu se conturează nici o majoritate clară în favoarea unuia sau a altuia tre candidați. John Bercow, președintele Camerei Comunelor, nu face niciun mister din actuala situație existentă în parlament, dar nici nu va permite guvernului să ocolească parlamentul. Este, se pare, foarte probabilă și situația în care deputații vor contracara orice tentativă de plecare din UE fără acord. Chiar cu riscul ca unii conservatori să-și asume misiunea de a susține acordul deja realizat, cu unele ajustări, înfruntând atacurile colegilor de formațiune politică și ale noului lider al conservatorilor. Viitorul prim-ministru va trebui să facă un calcul de bun simţ. Fără majoritate parlamentară, este foarte probabilă organizarea unor noi alegeri generale, înaintea celor normale, din 2022. Pentru unii observatori londonezi, Boris Johnson, cu soluția sa la care ține cu înverșunare, va fi obligat să țină seama de conjunctura din parlament și să facă alegerea cea mai potrivită, înțelegând că un Brexit fără acord este greu de dus la bun sfârșit fără un vot public prealabil. De asemenea, o încercare de a obține votul în favoarea unui acord fără modificări în Camera Comunelor ar fi un eșec sigur, așa cum s-a întâmplat în guvernarea May. Dar un Brexit amânat din nou, după 31 octombrie, ar fi un adevărat cadou pentru Nigel Farage.
Este foarte posibil, afirmă profesorul și analistul politic britanic Anand Menon, ca un nou ocupant îndrăzneț al funcției din Downing Street să încerce marea lansare, să se prezinte în fața poporului pentru a cere un mandat și un nou parlament care să ducă la bun sfârșit Brexitul.